Läskande och snabbgjord sorbet som inte kräver någon glassmaskin. Toppa med veganska maränger gjorda på kikärtsspad och limemarinerade jordgubbar och du har sommarens fräschaste dessert.
Vispa kikärtsspad till ett skum i en bunke med en elvisp och tillsätt 1/3 av sockret. Fortsätt att vispa ner citronjuice samt vaniljsocker.
Fortsätt vispa och tillsätt sockret i omgångar. Vispa tills det är en fast maräng.
Fyll på spritspåse och klicka ut 4 toppar i hörnen på en plåt. Sätt på ett bakplåtspapper och tryck till
klickarna så att pappret är plant och fixerat på plåten.
Klicka eller spritsa ut marängtoppar över hela plåten. Riv frystorkad jordgubb på zestjärn över marängerna.
Torka marängerna i ugnen i 1.5 timme. Stäng av ugnen men låt gärna marängerna gå vidare på eftervärme i ugnen medans ugnen svalnar.
Limemarinerade jordgubbar
Skölj bären och nyp bort jordgubbsblasten. Skär dem i fyra delar och lägg i en skål.
Rör ner limezest och saft, vanilj- och florsocker med jordgubbarna. Låt stå i ca 15- 30 minuter. Vänd i den hackade myntan precis före servering.
Jordgubbssortbet
Mixa mango, agavesiap, vaniljpulver och lite av havredrycken till en slät kräm. Tillsätt sedan resterande havredryck och sist de frysta jordgubbarna och limejuicen. Servera direkt med maränger och jordgubbar.