Jordgubbspaj med fläderkräm
Jordgubbspaj med fläderkräm
10 ingredienser
30 minuter + tid i kyl
En somrig paj med den finaste av smakkombinationer: Jordgubb och fläder! Denna pajen passar perfekt till alla sommarens firanden och födelsedagar!
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör, kylskåpskallt (eller 150 g för en lyxigare deg)
- 3-4 msk vatten, iskallt (eller 1 ägg, kylskåpskallt)
- 1 msk strösocker
Fyllning
- 3 äggulor
- 1 msk majsstärkelse
- 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
Till garnering
- färska bär (t ex jordgubbar fläderblommor och blad från ekologiskt odlad fläder)
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mät upp mjölet i en bunke och blanda i sockret. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
- Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och grädda tills pajen är helt genomgräddad, ca 20-25 minuter.
Fyllning
- Rör ihop gulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt flädersaften och hälften av grädden.
- Sjud försiktigt på svag värme under oavbruten vispning, t ex med ballongvisp, tills krämen tjocknar. Ta av från värmen, blanda i sockret och låt svalna. Täck med plastfilm och låt kallna helt i kylskåp.
- Vispa resten av grädden och blanda den försiktigt med krämen. Bred ut krämen i pajen. Låt stå kallt 1 timme.
- Garnera med bär och blommor och servera.