Jordgubbspaj med fläderkräm

Jordgubbspaj med fläderkram
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Jordgubbspaj med fläderkräm

10 ingredienser

30 minuter + tid i kyl

En somrig paj med den finaste av smakkombinationer: Jordgubb och fläder! Denna pajen passar perfekt till alla sommarens firanden och födelsedagar!

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kylskåpskallt (eller 150 g för en lyxigare deg)
  • 3-4 msk vatten, iskallt (eller
 1 ägg, kylskåpskallt)
  • 1 msk strösocker

Fyllning

  • 3 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker

Till garnering

  • färska bär (t ex jordgubbar fläderblommor och blad från ekologiskt odlad fläder)

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mät upp mjölet i en bunke och blanda i sockret. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
  3. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och grädda tills pajen är helt genomgräddad, ca 20-25 minuter.

Fyllning

  1. Rör ihop gulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt flädersaften och hälften av grädden.
  2. Sjud försiktigt på svag värme under oavbruten vispning, t ex med ballongvisp, tills krämen tjocknar. Ta av från värmen, blanda i sockret och låt svalna. Täck med plastfilm och låt kallna helt i kylskåp.
  3. Vispa resten av grädden och blanda den försiktigt med krämen. Bred ut krämen i pajen. Låt stå kallt 1 timme.
  4. Garnera med bär och blommor och servera.