Jordgubbspaj med fläderkräm

3 röster
30 minuter + tid i kyl
4-6
Jordgubbspaj med fläderkram
Foto: Eva Hildén

Receptet kommer från boken "Pajer: salta, söta, matiga och gröna". Semic.

pajer sota salta matiga grona

En somrig paj med den finaste av smakkombinationer: Jordgubb och fläder! Denna pajen passar perfekt till alla sommarens firanden och födelsedagar!

30 minuter + tid i kyl
4-6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kylskåpskallt (eller 150 g för en lyxigare deg)
  • 3-4 msk vatten, iskallt (eller
 1 ägg, kylskåpskallt)
  • 1 msk strösocker

Fyllning

  • 3 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker

Till garnering

  • färska bär (t ex jordgubbar fläderblommor och blad från ekologiskt odlad fläder)

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mät upp mjölet i en bunke och blanda i sockret. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
  3. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och grädda tills pajen är helt genomgräddad, ca 20-25 minuter.
  4. Fyllning
    Rör ihop gulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt flädersaften och hälften av grädden.
  5. Sjud försiktigt på svag värme under oavbruten vispning, t ex med ballongvisp, tills krämen tjocknar. Ta av från värmen, blanda i sockret och låt svalna. Täck med plastfilm och låt kallna helt i kylskåp.
  6. Vispa resten av grädden och blanda den försiktigt med krämen. Bred ut krämen i pajen. Låt stå kallt 1 timme.
  7. Garnera med bär och blommor och servera.
28 maj 2020