Jordärtskockssoppa med knaprig serrano

Jordärtskockssoppa med knaprig serrano
Foto: Tv4

Jordärtskockssoppa med knaprig serrano

Av: Göran - Lund

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

35 m

Mjuk och fin soppa med lite hetta i bakgrunden blir en ljuvlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g jordärtskocka, skalade
  • 2 potatisar
  • 1 klyfta vitlök, riven (stor)
  • 0,5 grön chilifrukt, fickhackad utan kärnorna
  • smör (att fräsa ingredienserna i)
  • 0,75 dl vitt matlagningsvin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 3 skivor parmaskinka, knaperstekt
  • persilja, finklippt

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen och skär i mindre bitar. Finhacka vitlök och chili (tag ur kärnorna ur chilin innan du hackar den).
  2. Fräs därefter alltsamman i smör några minuter.
  3. Häll därefter över vinet och låt koka in 1 minut. Tillsätt vatten och buljongtärning, rör om väl och lägg på lock. Låt koka i ca 15 minuter tills allt är mjukt.
  4. Mixa soppan slät med stavmixer, blender eller en matberedare.
  5. Rör ner grädden och håll soppan varm tills det är dags för servering.

Garnering

  1. Serranoskinkan kan du göra i förväg. Stek dem på ganska hög värme och vänd dem lite då och då tills de är knapriga. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt svalna. Passa även på att i samband med detta finklippa persiljan.
  2. Häll upp soppan i skålar och garnera med smulad serranoskinka och persilja.