Jordärtskockssoppa med grönkålschips

Jordärtskockssoppa med grönkålschips
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med grönkålschips

Av: Fredrik - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

40 min

Krämig och lättlagad jordärtskockssoppa serverad med ett krispigt grönkålschips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskocka
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 2 umamibuljongtärningar
  • 0,5 l vatten
  • timjan
  • 1 grön chilifrukt, mild
  • 1,5-2 dl crème fraîche (eller grädde)

Grönkålschips

  • grönkål
  • olivolja ev med chili/vitlök

Gör så här

Soppa

  1. Bryn löken i en kastrull med smör tills den blir mjuk och lite genomskinlig, tillsammans med chilin, ca fem minuter. Chilin ska gärna vara utan kärnor och gärna i bitar.
  2. Lägg i jordärtskockorna som du skurit i bitar för snabbare kokning. Lägg även i umamibuljongtärningarna och vattnet. Koka ca 15-20 minuter. Beroende på när på året tar det ganska så olika tid, därför är det bra att skära i mindre bitar för snabbare tillagning.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Det är här du tar i lite timjan om så önskas. Tycker att timjan ska kännas fräscht. Sila soppan genom sil till kastrullen och tillsätt grädde eller crème fraiche och lite svartpeppar om så önskas.

Grönkålschips

  1. Grönkål repas och läggs på plåt med bakplåtspapper. Skvätt rikligt med olja över och flingsalta rejält. Sätt i ugn på ca 200 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur grov grönkålen är.

Servering

  1. Garnera med grönkålschipsen på soppan vid servering.