Jordärtskockssoppa med grönkålschips

7 röster
40 min
4

Krämig och lättlagad jordärtskockssoppa serverad med ett krispigt grönkålschips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 2 umamibuljongtärningar
  • 0,5 l vatten
  • timjan
  • 1 grön chilifrukt mild
  • 1,5-2 dl crème fraiche eller grädde

Grönkålschips

  • grönkål
  • olivolja eventuellt med chili/vitlök
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Soppa
    Bryn löken i en kastrull med smör tills den blir mjuk och lite genomskinlig, tillsammans med chilin, ca fem minuter. Chilin ska gärna vara utan kärnor och gärna i bitar.
  2. Lägg i jordärtskockorna som du skurit i bitar för snabbare kokning. Lägg även i umamibuljongtärningarna och vattnet. Koka ca 15-20 minuter. Beroende på när på året tar det ganska så olika tid, därför är det bra att skära i mindre bitar för snabbare tillagning.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Det är här du tar i lite timjan om så önskas. Tycker att timjan ska kännas fräscht. Sila soppan genom sil till kastrullen och tillsätt grädde eller crème fraiche och lite svartpeppar om så önskas.
  4. Grönkålschips
    Grönkål repas och läggs på plåt med bakplåtspapper. Skvätt rikligt med olja över och flingsalta rejält. Sätt i ugn på ca 200 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur grov grönkålen är.
  5. Servering
    Garnera med grönkålschipsen på soppan vid servering.
24 oktober 2018

Laddar fler recept...