Granita di caffe con Panna, med mormors knäckiga havreflarn

Foto: TV4
Granita di caffe con Panna, med mormors knäckiga havreflarn
13 ingredienser
En siciliansk iskall kaffedessert med grädde, tillsammans med mormors Östgötska släktrecept på knäckiga havreflarn.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Alternativt går det att frysa kaffet genom att köra det i glassmaskin (då förkortas tillagningstiden). Kaffet ska få konsistensen av en slushpuppie ungefär - alltså inte fullt så fast som sorbet. Om kaffet blivit väl fruset kan man mosa det med stavmixer för att ”mjuka upp” det.
Ingredienser
Granita di caffe
- 8 dl kaffe
- 1 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk strösocker
Mormors knäckiga havreflarn
- 2 dl strösocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl smör, smält
Gör så här
Granita di caffe
- Koka kaffet, låt svalna.
- Koka upp vatten, häll i allt socker, rör om tills det löser sig och bildar en tjock sockerlag.
- Häll cirka hälften av sockerlagen i kaffet och frys sedan kaffet i en vid bytta utan lock och rör om varje halvtimme (det går även bra att hälla i sockerlagen vid servering), så att inte det inte blir isbitar i kaffet.
- Vispa vispgrädden med 1 tsk socker tillsatt.
Till servering
- Använd glas som håller cirka 2,5 dl vätska (typ saftglas). Klicka i en matsked vispgrädde i botten. Fyll på med kaffe (nu måste sockerlagen vara iblandad, annars blandas grädden runt i förtid), spara cirka en centimeter längst upp och klicka på grädde på toppen. Servera med resterande sockerlag i en såssnipa/mjölkkanna eller dylikt, så att gästerna kan söta extra efter tycke och smak. Ät med sked.
Mormors knäckiga havreflarn
- Blanda torra ingredienser.
- Smält smöret, och tillsätt smöret, sirap och grädde till resten av ingredienserna.
- Klicka ut smeten med hjälp av en matsked på ett bakplåtspapper (max nio per plåt, de flyter lätt ut och ihop med varandra).
- Grädda i ugn, 175 grader i cirka 12 minuter. Flytta över till galler, låt svalna något och servera tillsammans med Granita di caffe.