Granita di caffe con Panna, med mormors knäckiga havreflarn

Granita di caffe con Panna, med mormors knäckiga havreflarn
Foto: TV4

Granita di caffe con Panna, med mormors knäckiga havreflarn

Av: Jonatan - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

En siciliansk iskall kaffedessert med grädde, tillsammans med mormors Östgötska släktrecept på knäckiga havreflarn.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Alternativt går det att frysa kaffet genom att köra det i glassmaskin (då förkortas tillagningstiden). Kaffet ska få konsistensen av en slushpuppie ungefär - alltså inte fullt så fast som sorbet. Om kaffet blivit väl fruset kan man mosa det med stavmixer för att ”mjuka upp” det.

Ingredienser

portioner

Granita di caffe

  • 8 dl kaffe
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker

Mormors knäckiga havreflarn

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl smör, smält

Gör så här

Granita di caffe

  1. Koka kaffet, låt svalna.
  2. Koka upp vatten, häll i allt socker, rör om tills det löser sig och bildar en tjock sockerlag.
  3. Häll cirka hälften av sockerlagen i kaffet och frys sedan kaffet i en vid bytta utan lock och rör om varje halvtimme (det går även bra att hälla i sockerlagen vid servering), så att inte det inte blir isbitar i kaffet.
  4. Vispa vispgrädden med 1 tsk socker tillsatt.

Till servering

  1. Använd glas som håller cirka 2,5 dl vätska (typ saftglas). Klicka i en matsked vispgrädde i botten. Fyll på med kaffe (nu måste sockerlagen vara iblandad, annars blandas grädden runt i förtid), spara cirka en centimeter längst upp och klicka på grädde på toppen. Servera med resterande sockerlag i en såssnipa/mjölkkanna eller dylikt, så att gästerna kan söta extra efter tycke och smak. Ät med sked.

Mormors knäckiga havreflarn

  1. Blanda torra ingredienser.
  2. Smält smöret, och tillsätt smöret, sirap och grädde till resten av ingredienserna.
  3. Klicka ut smeten med hjälp av en matsked på ett bakplåtspapper (max nio per plåt, de flyter lätt ut och ihop med varandra).
  4. Grädda i ugn, 175 grader i cirka 12 minuter. Flytta över till galler, låt svalna något och servera tillsammans med Granita di caffe.