Jordärtskockssoppa med rökt struts

Foto: TV4
Jordärtskockssoppa med rökt struts
14 ingredienser
30 min
En len soppa med spännande tillbehör: focaccia, rödlöksmarmelad och en mille feuille på rökt struts.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck: Pouilly Fumé, artnr. 5284.
Ingredienser
Soppan
- ca 500 g jordärtskocka
- 2 potatisar
- 1-2 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 8 dl hönsbuljong
- 0,5 dl torrt vitt vin
- 1,5 dl grädde
- salt (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
Mille Feuille
- rökt struts i tunna skivor
- 2 fasta päron
- rödlök
Tillbehör
- foccacia
- rödlöksmarmelad
Gör så här
- Putsa småknölarna på jordärtskockorna.
- Skala dem och potatisarna och skär i lika stora bitar.
- Lägg allt i en skål med kallt vatten med några droppar citron, så blir de inte trista och bruna.
- Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull, utan att bryna löken.
- Tillsätt bitarna av skockor och potatis.
- Tillsätt buljongen och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter.
- Gör Mille Feuille genom att varva tunna skivor av struts, päron och rödlök och trava dem till små torn.
- När soppan kokat färdigt, mixa med stavmixer och späd med vin och grädde.
- Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Låt småkoka under lock i ytterligare cirka 5 minuter.
- Rosta eller stek foccacian och lägg på rödlöksmarmelad.
- Häll upp soppan i exempelvis glas, ställ glasen på en tallrik tillsammans med Mille Feuillen och foccacia. Glöm inte en gaffel och kniv till Mille Feuillen.