Lökpizzor

2 röster
Lökpizzor
Foto: Camilla Lindqvist

Du behöver

  • 6 st smördegsplattor, frysta
  • 1 st purjolök, liten
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1,5 dl oliver, svarta utan kärnor
  • 3 msk smör
  • 1,5 tsk timjan
  • 1 st citron
  • 3 dl ost, riven
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Ta fram smördegsplattorna så att de hinner tina lite.
  3. Ansa och spola ren purjon.
  4. Skiva tunt.
  5. Skala och skiva lökarna och vitlöken.
  6. Dela oliverna.
  7. Hetta upp smöret i en stekpanna eller kastrull och fräs löken och vitlöken 10 minuter på låg värme tills den mjuknar.
  8. Krydda med timjan, pressad citron, salt och peppar.
  9. Ställ åt sidan.
  10. Dela smördegsplattorna på mitten så att du får 12 stycken.
  11. Lägg på två plåtar. Spara disk och använd bakplåtspapper.
  12. Ritsa smördegsplattorna 1 cm in från kanten halvt igenom med vass kniv.
  13. Du ska få en marginal runt om på alla smördegsplattorna.
  14. Fördela lökröran och oliverna på smördegsplattorna. Håll dig innanför marginalen.
  15. Strö över osten.
  16. Salta och peppra en smula.
  17. Baka 10 minuter i ugnen. Smördegen ska puffa upp, osten ska smälta och få lite färg.
8 november 2011

Fler goda recept