Focaccia

0 röster
1h 20 min
25
1h 20 min
25

Du behöver

  • 1000 g vatten
  • 60 g jäst
  • 35 g salt
  • 1600 g vetemjöl special
  • 100 g olivolja
  • extra olivolja till långpannan

ex på fyllningar:

  • soltorkade tomater
  • oliver
  • fetaost
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Ljumma vattnen till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg, gärna i maskin.
  3. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i cirka 30 minuter.
  4. Platta eller kavla ut degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i ungefär 25 bitar.
  5. Häll så mycket ollivolja i en långpanna att den täcker botten och låt degbitarna jäsa i oljan i ytterligare 30 minuter. Vänd dem ibland, så de inte torkar.
  6. Flytta bitarna till plåten och tryck små gropar i dem med pekfingret. Strö över lite hackade soltorkade tomater, lite hackade oliver eller lite smulad fetaost i groparna.
  7. Strö till sist över grovsalt och eventuellt någon krydda.
  8. Grädda i 10 minuter. Pensla med lite olivolja från plåten när bröden är färdiggräddade, så får de fin färg.
20 augusti 2008

Fler goda recept