Dillkött på lamm

Dillkött på lamm
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Dillkött på lamm

17 ingredienser

”En av mina favorit långkok, här gjord på lamm som har lite mer karaktär än kalv, sjukt smarrigt”. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 4 lammläggar (eller annat kokkött motsvarande 800 g gärna bog eller nacke)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök (det vita)
  • 100 g rotselleri
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • dillkvist
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  • ättika
  • strösocker
  • 2 msk dill, finskuren

Pastaredning

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl

Tillbehör

  • potatis, pressad och kokta morötter

Gör så här

  1. Koka upp lägget en gång i kallt vatten för att blanchera det.
  2. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten och ha i vetmjölet. Skala och skölj grönsakerna noga.
  3. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
  5. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca 2-3 tim.
  6. Sila av köttet och spara buljongen. Reducera buljongen till 1/3 och häll sedan i grädden i buljongen och koka upp.
  7. Smaka av med ättika och socker och red av med pastaredningen. Mixa sedan och smaka av med salt och peppar.
  8. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå. Servera med de goda tillbehören.