Gräddstekt abborre med löjrom, dill, citron och pressad potatis

Gräddstekt abborre med löjrom, dill, citron  och pressad potatis
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Gräddstekt abborre med löjrom, dill, citron och pressad potatis

15 ingredienser

Det är inte lätt att välja fisk om man vill vara klimatsmart. Abborre är ett undantag, här serverat busenkelt, mums.

Ingredienser

portioner
  • 600 g abborrfilé (byxad)
  • salt
  • vetemjöl
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk matolja
  • 50 g smör
  • 1 citron (saften)
  • 5 dl grädde
  • 3 msk gräslök
  • 50 g löjrom
  • 1 dl plockad dill (spar stjälkarna till potatisen)
  • 800 g potatis, skalad
  • 2 msk smör
  • dillstjälkar
  • salt

Gör så här

  1. Salta abborrfilén lätt och mjöla den försiktigt.
  2. Värm upp en stekpanna. Häll i olja och smör, låt smöret tystna innan du lägger i den mjölade abborren. Strö över löken när fisken vänds och är så där härligt gyllenbrun, salta och peppra.
  3. Sprinkla över citronjuice och slå i grädden, dra ifrån värmen och kasta i gräslöken.
  4. Lägg upp på tallrikar och sprid dillvipporna över rätten, klicka på löjrom och servera med pressad potatis.