Vildsvinspaté

Vildsvinspaté
Foto: Per Erik Berglund/Znapshot
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Vildsvinspaté

Av: Johan Gottberg, Gert Klötzke

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Paté med smak av vilt. Receptet ger 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 400 g bogkött från vildsvin, putsat
  • 300 g späck
  • 100 g rimmat kokt fläskbog
  • 50 g tärnad kalvlever
  • 0,5 dl gin
  • 1 tsk timjan
  • 2 g muskotblomma
  • 1 apelsin, skalet
  • 50 g färsk svart trumpetsvamp
  • 1 tsk svartpeppar
  • 7 g salt (per kg)
  • 3 g nitritsalt/kg

Gör så här

  1. Dag 1: Grovtärna bogkött och späck.
  2. Lägg det i en bunke, blanda med gin, timjan, apelsinskal, svartpeppar samtsalt och kryddblandning.
  3. Låt ligga i kylskåp över natten.
  4. Tärna fläskbogen.
  5. Dag: Sätt ugnen på 80° ånga. Grovmal blandningen av bogkött och späck.
  6. Stek trumpetsvampen och låt kallna.
  7. Blanda det tärnade köttet från fläskbogen och lever med det malda bogköttet samt svampen.
  8. Ta en liten klick av blandningen
  9. och stek i en panna för att kontrollera kryddningen. Justera om det
  10. behövs.
  11. Klä en terrinform med skivat späck och fyll med blandningen, tryck till ordenligt så inga hålrum uppstår. Grädda i ugn till en innertemperatur på 68°.
  12. Låt kallna i formen under press över natten.