Krämig kräftsoppa med kolgrillade pilgrimsmusslor

5 röster
1h 20 min
4
1h 20 min
4

Du behöver

Kräftsoppa

  • 700 g kräftkross (alternativt skal från kräftor)
  • 0,5 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 krm dillfrö
  • 6 cl cognac
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (helst nymald)
  • 75 g smör (äkta)
  • 3,5 dl grädde
  • 1 l vatten
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 4 kvist timjan
  • majsstärkelse

bröd

  • 1 baguette
  • 4 klyfta vitlök
  • 0,25 färsk timjan
  • färsk basilika, ca 20 blad
  • 50 g smör (äkta)

Gör så här

  1. Soppa
    Tag en kastrull och släng i kräftkross, grovhackad fänkål, lök samt morot.
  2. Fräs upp i cirka 5 minuter.
  3. Därefter tillsätts tomatpuré, konjak salt och peppar.
  4. Slå på 1 liter vatten och reducera till hälften.
  5. Sila därefter och du har en underbar kräftfond!
  6. Tillsätt smör samt grädde, smaka av med ev mer salt och peppar, använd maizena till redning.
  7. Tänd kolgrillen och grilla pilgrimsmusslorna som är insmorda i olivolja salt samt peppar.
  8. Häll upp, dekorera med timjan och servera.
  9. Bröd
    Dela baguetten i lämplig storlek.
  10. Blanda smör samt örter och bred på brödet.
  11. In i ugnen i cirka 8 min på 200 grader.
19 januari 2012