Jerk Fish med kokosris

Jerk fish
Foto: Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Jerk Fish med kokosris

22 ingredienser

30 m

Gör vardagsfisken extra festlig med smakrika kryddor. För vem har sagt att fisk är tråkigt, byt ut kolja och torsk och prova istället Uer eller rödspätta. Den här rätten är vansinnigt god.

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Följ Erik och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Ingredienser

portioner

Jerk spice

  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,25 tsk malen spiskummin

Jerk Fish

  • 600 g fiskfilé (t.ex Uer eller rödspätta)
  • 6 msk Jerk Spice
  • olja (att steka i)

Kokosris

  • 720 g långkornigt ris
  • 8 dl kokosmjölk [800 g]
  • 1 msk salt [20 g]
  • 1 msk strösocker [20 g]
  • 2,5 dl vatten [250 g]

Gör så här

Jerk spice

  1. Rosta och mal de hela kryddorna innan du blandar dem med de redan malda kryddorna.
  2. Förvara blandning mörkt och svalt i en glasburk i upp till 6 månader.

Jerk Fish

  1. Gnid in fisken med jerk-kryddan.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek fisken två minuter på varje sida.
  3. Du behöver vara snabb med stekningen så att kryddorna inte bränns, därför är det bra om fiskfiléerna inte är för tjocka.

Kokosris

  1. Skölj riset noggrant i en gryta och låt det svälla i vatten i 1 timme.
  2. Häll av vattnet och tillsätt kokosmjölk, salt och socker.
  3. Toppa upp med vatten tills det mäter två centimeter ovanför riset.
  4. Koka upp under lock och sänk värmen. Låt sjuda tills vätskan absorberats.
  5. Låt vila under lock i 20 minuter.