Len jordärtskockssoppa

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Len jordärtskockssoppa
7 ingredienser
20 min
Len och krämig soppa på jordärtskockor, funkar lika bra till förrätt som huvudrätt!
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 3 dl vitt vin
- 500 g jordärtskocka
- 1 msk smör
- 4 dl grädde
- salt
- peppar
Gör så här
- Skala schalottenlök och jordärtskockor. När man skalar jordärtskockor är det bra att ha en bunke med vatten och lite citronsaft i bredvid. Lägg ner jordärtskockorna i vattnet så fort de är skalade så blir de inte missfärgade.
- Skär ner schalottenlöken i lagom stora bitar. Fräs på medelvärme tillsammans med 1 matsked smör. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning.
- Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår.
- Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter.
- Mixa soppan slät. Detta gör man bäst med en stavmixer eller i en matberedare.
- Smaka av soppan med salt och peppar och servera.