Vildsvinsstek med honung och citron

371 röster
6
Vildsvinsstek med honung och citron
Foto: Stefan Wettainen
6
6 portioner

Du behöver

  • 1 vildsvinsstek (à 1.5 kg)
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 2 msk smör
  • 1 dl honung, flytande
  • 1 citron, urpressad saft

Sås:

  • 1 tsk idealmjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl kalvbuljong
  • 1 tsk gelé (gärna portvins- eller svartvinbärsgelé)
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och smörstek det runtom i en het stekpanna.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung och saften från halva citronen. Sätt in i ugnen och stek i 1 timme.
  3. Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, det tar mellan 15 och 45 minuter.
  4. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
  5. Gör såsen : Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från foliepaket och ugnsformen. Häll också i kalvbuljong. Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med gelé, salt och peppar.
  6. Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé och kokt potatis.
30 december 2011