Bråkat lamm med tomat, oliver och kapris

Bråkat lamm med tomat, oliver och kapris
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Bråkat lamm med tomat, oliver och kapris

15 ingredienser

Det här är som en köttsallad med frisk och pikant smak och passar bra som lunchrätt eller på en buffé. Rätten är lätt inspirerad av den brittiska matskribenten Nigella Lawson, men att bråka - sönderdela i remsor - väl tillagat kött och servera med dressing har gjorts mycket här i landet förr i tiden. Det är viktigt att rätten inte är kall när den serveras, utan närmast rumstempererad, annars får köttet en fettig och lite obehaglig konsistens.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg lammstek benfri
  • 5 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • olivolja
  • salt
  • 2 dl vatten
  • 2 tomater
  • 2 msk kapris
  • 14 svarta oliver med kärna
  • 2 msk persilja, finstrimlad (eller)
  • mynta

dressing:

  • 2 msk citron, pressad
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 4 msk extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skala lök och vitlök och dela dem längs med. Skär små men djupa snitt i steken och tryck in lök- och vitlökshalvorna. Gnid in steken med olivolja. Salta runtom.
  2. Sätt in steken i ugnen i en långpanna med lite vatten (cirka 2 deciliter) och låt den stå där i 5 timmar. Om vattnet håller på att försvinna helt,
  3. fyll på med lite mer.
  4. Finhacka tomaterna. Blanda dressingen och lägg ner tomathack, kapris och oliver.
  5. Efter cirka 5 timmar är köttet genomstekt, ta då ut det och låt det svalna. Dra sedan isär köttet med fingrarna och finfördela det i strimlor. Rensa bort alla feta delar.
  6. Blanda köttstrimlorna och dressing med grönsakerna
  7. och lägg upp på ett fat. Strö över persilja eller mynta.