Murgh makhani - indisk smörkyckling

Murgh makhani - indisk smörkyckling
Foto: Stefan Wettaninen
Jens Linder
Jens Linder

Murgh makhani - indisk smörkyckling

23 ingredienser

Indisk smörkyckling, eller murgh makhani, lär komma från New Delhi och är en populär restaurangrätt. Den kan lagas på benfritt kycklingkött eller på hel kyckling som styckas i åtta till tio bitar. Man kan också göra rätten på vildfågel som exempelvis fasan. Grytan serveras med nanbröd.

Jag fick upp ögonen för denna maträtt genom en bok av den utmärkte brittiske matskribenten Hugh Fearnley-Whittingstall. Den här varianten är en blandning av många olika recept. Den riktigt hängivne lagaren av indisk mat köper kryddorna i en indisk butik, torrostar dem hela i stekpanna och maler dem innan själva
matlagningen börjar.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 900 g urbenad lårfilé av kyckling eller 1 stor hel kyckling [1,5 kg]
  • 100 g normalsaltat smör
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 4 tsk honung
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 1 msk limefrukt, pressad

makhanisås

  • 800 g krossade tomater [2 burkar]
  • 0,5 tsk torkad bockhornsklöver
  • 2-3 jalapeños, finhackade (eller annan mild chilifrukt)
  • 4 hela nejlikor
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten

marinad

  • 1,5 dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk limefrukt, pressad
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 3 cm färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk garam masala
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk mald bockhornsklöver
  • 1 tsk malen spiskummin

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig, ugnsfast form. Skär kycklingköttet i 2 centimeter tjocka strimlor (eller stycka den hela kycklingen i 8 - 10 bitar).
  2. Gnid in bitarna i marinaden och låt dem stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).
  3. Nästa dag : Blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning. På så vis tjocknar såsen och mognar i smak. Ställ åt sidan så länge.
  4. Värm ugnen till 225 grader. Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen i marinaden och baka i 10 minuter. Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt. Kycklingben tar lite längre tid.
  5. Smält under tiden smör i ytterligare en kastrull och strö ner spiskummin. Låt fräsa några minuter. Tillsätt honung, grädde, svartpeppar och lime.
  6. Häll makhanisåsen i smörblandningen. Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter.
  7. Servera med basmatiris och nanbröd.