Ärtsoppa extra allt

Ärtsoppa extra allt
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Ärtsoppa extra allt

17 ingredienser

Gillar du ärtsoppa? Prova då denna lite extravaganta variant med flera olika styckdelar och korvar som dels är goda i sig, dels ger soppan en ovanligt fyllig karaktär. Det sägs att ärtsoppa blir bättre om den lagas i stora mängder, så när man väl håller på kan man lika gärna koka åtta portioner åt gången. Överbliven soppa går utmärkt att frysa. Pannkakor är förstås ett lämpligt tillbehör, men denna soppvariant går också att servera som den är. Beskrivningen kan se lång ut, men det finns inget svårt med att koka ärtsoppa och smaken är väl värd den blygsamma mödan.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg torkade gula ärtor
  • blötläggningsvatten
  • vatten (för koket)
  • 1 tsk salt
  • 1 morot, skalad
  • 1 gul lök, skalad
  • 2 hela nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan (eller mejram eller kyndel)
  • 400 g rimmat bogfläsk (sidfläsk i bit eller fläsklägg)
  • 200 g bacon, i bit (rökt sidfläsk)
  • 200 g rå fläsk- eller köttkorv
  • ev lite vatten och lite salt
  • timjan, mejram eller kyndel
  • skånsk senap
  • söt senap
  • dijonsenap

Gör så här

  1. Lägg ärterna i en bunke eller skål. Fyll med vatten, 8 portioner cirka 2 ½ liter, så att det täcker ärterna även när de sväller. Ställ svalt eller kallt över natten.
  2. Låt ärterna rinna av i ett durkslag och häll dem sedan i en kastrull och täck dem med nytt vatten, cirka 2 liter.
  3. Tillsätt salt och koka upp det hela och skumma bort de lösa skal som flyter upp till ytan.
  4. Lägg i morot, lök med två nejlikor instuckna, samt lagerblad och timjan, mejram eller kyndel. Lägg även i bogfläsk eller sidfläsk och bacon.
  5. Sjud under lock i 1 ½ timme. Lägg ner korven efter 1 timme.
  6. Ta upp moroten och löken, de har gjort sitt. Ta upp lagerbladet. Ta också upp kött och korv och skär i skivor och bitar, så att man kan särskilja dem.
  7. Koka upp soppan och vispa den lite så att fler skalrester fastnar i vispen och kan avlägsnas.
  8. Smaka av med lite salt. Späd med vatten om soppan blir alltför tjock. Tillsätt eventuellt lite salt och kanske lite mer örtkryddor.
  9. Duka med djupa tallrikar och sked, men också med en liten assiett och kniv och gaffel. Kött och soppa serveras var för sig med extra örtkryddor och flera sorters senap till.