Vitlöksconfit

Jens Linder

Vitlöksconfit

5 ingredienser

Vitlöksconfit kan användas till mycket. Den kan bredas på smörgåsar, blandas med nykokt pasta, gnidas in på fåglar som marinad eller serveras som tillbehör till kött eller fisk. Oljan kan silas av och brukas för sig som marinad för fisk eller kött, eller som dressingingrediens. Receptet ger en 3/4-litersburk.

Ingredienser

  • 5 hela vitlökar
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 chilifrukt, kluven och urkärnad
  • 1 dl extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Rensa bort eventuella torra eller ankomna delar av vitlökarna. Lägg lökarna i en tjockbottnad kastrull med rosmarin, peppar, chili och olja.
  2. Värm på låg värme utan lock i cirka 1 timme.
  3. Ta av kastrullen från värmen och låt confiten svalna.
  4. Förvara i burk med lock i sval eller kyl. Confiten håller åtminstone en månad.
  5. Oljan och vitlökarna kan användas var för sig eller tillsammans, men de bör få rumstemperatur innan de serveras.