Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård

Foto: TV4
Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård
12 ingredienser
1h 30 min
Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård med rökt fläskkarré från Dalagård. Vi serverar soppan med knäckebröd från Leksand, goda ostar från Orsa, Liss Ellas senap samt Oppigårds öl från Hedemora. /Jenny och Jonas
Variera denna vegetariska soppa med topping efter tycke och smak.
Sautera Stek i fett på hög värme.
Ingredienser
Ärtsoppa
- 2 dl gula ärtor, blötlägges över natten
- 5 dl blandade rotfrukter, tärnade
- timjan, torkad eller färsk
- mejram (torkad eller färsk)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 1 gul lök
Topping
- 2 ägg, kokas och hackas
- 200 g rökt fläskkarré, tärnas
- gräslök, klipps i småbitar
- persilja, hackad
Till servering
- senap
Gör så här
- Häll av vattnet från ärtorna.
- Täck med nytt vatten.
- Koka upp och ta bort skummet då och då.
- Tillsätt den gula löken, skalad men hel, samt kryddorna.
- Koka sakta tills ärtorna börjar mjukna.
- Sautera (dvs stek i fett på hög värme) rotfrukterna och tillsätt dem sen till ärtsoppan.
- Koka soppan tills allt är mjukt.
- Ta upp löken.
- Smaka av med salt och peppar samt örter.
- Servera med toppingen och en god senap.