Jennies italienska fisksoppa

Jennies italienska fisksoppa
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Jennies italienska fisksoppa

7

24 ingredienser

45 min

Festlig och gräddig fisksoppa med goda grönsaker och färska blåmusslor. Bjud med saffransaioli och ett gott bröd.

Ingredienser

portioner4

Soppa

  • 1 gul lök, stor
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 fasta potatisar, stora
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 l fiskbuljong
  • 400 g hela konserverade tomater
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 150 g svartkål
  • 500 g färska blåmusslor
  • 300 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 0,5 citron
  • 1 knippe persilja, grovt hackad
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Saffransaioli

  • 2 dl majonnäs, av god kvalitet
  • 0,5 g saffran
  • 1 klyfta vitlök, riven

Till servering

  • bröd, gärna levainbröd

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop allt till saffransaiolin. Ställ åt sidan.
  2. Skiva lök, morot och selleri samt finhacka vitlök. Stek i olivolja tills det mjuknat något, häll sedan i buljong, vin och grädde.
  3. Skala och skär potatis i 1-2 cm stora bitar. Klipp några gånger med en sax rakt ner i tomatburken.
  4. Häll i tomater samt potatis i grytan. Tillsätt timjan och lagerblad, salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter.
  5. Skrubba och skölj musslorna. Strimla svartkålen grovt. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar.
  6. Lägg musslor och svartkål i grytan och låt sjuda tills musslorna öppnat sig, det tar endast några minuter.
  7. Lägg i fisken och dra av grytan från värmen, låt stå i 5 minuter. Riv över citronzest och smaka av med lite citronsaft och ev mer salt och peppar. Strö över persilja.
  8. Servera den goda fiskgrytan med saffransaioli och ett gott bröd till.