Skaldjur x 2 à la Jarno

2 röster
1h
4

Hummersoppa med räkor och hummer samt parmesansticks. Halstrade pilgrimsmusslor med ärtcrème, smaksatt med tryffel.

Vintips från Jarno
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Visa mer
1h
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 st kokta humrar
  • 500 g frysta räkor
  • 400 g färska räkor
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 150 g frysta ärtor
  • 4 st skivor toast bröd
  • 50 g riven parmesan
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt torrt vin
  • Ev. hummerfond
  • 5 cl cognac
  • tomatpuré
  • 1 st lök, gul
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • tryffelolja
  • mangoldskott
  • chilipulver
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Dela humrarna och rensa ur köttet.
  2. Skala de färska räkorna och ställ i kylen.
  3. Sätt på ugnen på 225 grader.
  4. Hummer- och räkskalen blandas ihop med morötterna löken samt två matskedar tomatpuré i en långpanna.
  5. Ställ in i ugnen och låt de få lite färg, cirka 10-15 minuter.
  6. Häll blandningen i en stor kastrull och täck skaldjuren precis med vatten.
  7. Häll i lagerbladen samt 5 svartpepparkorn.
  8. Låt koka i cirka 25-30 minuter på svag värme.
  9. Sila och tillsätt vin samt 5 cl cognac, låt koka ned till hälften, tillsätt grädden och låt koka ner ytterligare till smaktycke, salta och peppra.
  10. Tillsätt ev. koncentrerad hummerfond efter tycke och smak.
  11. Koka upp 5 dl vatten, häll sedan i de frysta ärtorna och ta bort kastrullen från plattan.
  12. Låt stå i några minuter.
  13. Häll av vattnet, tillsätt vittvin samt grädde.
  14. Använd stavmixer för att puréa och tillsätt tryffelolja efter smak.
  15. Skär upp toastbrödet i 2 cm breda strimlor, ta bort kanterna.
  16. Lägg i långpanna och salta och peppra samt häll på parmesanen.
  17. Ställ in i ugnen tills brödsticksen får färg.
  18. Ta ut och låt dom vila.
  19. Vid servering, skumma upp hummersoppan med en stavmixer, häll i små skålar ihop med strimlat hummerkött samt räkor.
  20. Toppa med en liten mangold sallad.
  21. Halstra pilgrimsmusslorna hastigt i stekpanna så att de har en rå kärna, salta och peppra.
  22. Lägg upp på en tallrik ihop med ärtpurén.
  23. Serveras med parmesansticksen på tallriken.
8 september 2011

Fler goda recept