Janssons frestelse - Stefan Ekengrens recept

POPULÄRT
Janssons frestelse - Stefan Ekengrens recept
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Janssons frestelse - Stefan Ekengrens recept

10 ingredienser

1 h 45 min

"Tyvärr är Jansson så gott som alltid felplacerad vid det småvarma när den serveras på julbordet. Rätt placering: vid sillen. Och kanske är Jansson också lite sur över att tvingas vara med vid vareviga högtid, men det får han
ta. Det kostar på att vara så pass älskad!"

Ingredienser

portioner
  • 800 g fast potatis, skalad och strimlad
  • 2 gula lökar, finskivade
  • 40 g smör
  • 125 g ansjovis (+ spad)
  • 4 dl vispgrädde
  • ev 1 msk orökt kaviar, t ex Ejderns
  • ströbröd
  • ev ansjovis (till garnering)
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Fräs löken mjuk i smöret. Bottna en smord ugnsfast form med hälften av potatisen. Salta lätt, lägg ut ansjovis (spara spadet) i fina rader på potatisen, fortsätt med lök och sist ett lager potatis. Salta lätt.
  3. Blanda grädde och kaviar i en skål. Häll ansjovisspadet över gratängen och därefter grädden. Tryck till potatisen så att grädden skymtar. Strö över ströbröd, klicka över smör och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.