Carpaccio är en klassisk italiensk förrätt med lövtunna skivor av rått kött av bra kvalitet. Receptet kommer från Jamie upptäcker
Receptet ger 6 förrättsportioner
Se fler recept från
Eftersom carpaccion uppfanns på Harry’s Bar i Venedig känns det
rätt att hylla denna moderna klassiker här. Det berättas att en av
barens stamkunder en gång i tiden bara kunde äta rått kött. Barens
ägare Giuseppe Cipriani bestämde sig för att hjälpa henne och
uppfann denna numera legendariska rätt. Inspirerad av en berömd
venetiansk konstnär, Carpaccio, som alltid använde rosa och vita
färger i sina verk, stänkte Giuseppe en dressing över sin råa rosa
biff och döpte den efter konstnären. Originalreceptet är så enkelt,
så anspråkslöst, att det nästan låter tråkigt. Men eftersom det
fungerar så bra har versioner av denna rätt förekommit på bra
restauranger över hela världen. Ganska fenomenalt! En del människor
grinar illa och känner sig besvärade vid tanken på att äta tunna
skivor rått kött, men om köttet är bra och färskt är det faktiskt
mycket lättare att äta och smälta än när det är tillagat. Jag
tycker att det är en njutning att äta och att det smakar
fantastiskt, så ge det en chans. Om du vill spetsa dressingen med
en rågad tesked dijonsenap för att få den lite mer lik klassikern
så gör det. För
egen del föredrar jag citronsaft och olivolja i all enkelhet och
har därför gjort så i receptet./ Jamie Oliver