Carpaccio & sallad

Carpaccio & sallad
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Carpaccio & sallad

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie upptäcker

12 ingredienser

Carpaccio är en klassisk italiensk förrätt med lövtunna skivor av rått kött av bra kvalitet. Receptet kommer från Jamie upptäcker

Receptet ger 6 förrättsportioner

Se fler recept från

Jamie upptäcker

Eftersom carpaccion uppfanns på Harry’s Bar i Venedig känns det rätt att hylla denna moderna klassiker här. Det berättas att en av barens stamkunder en gång i tiden bara kunde äta rått kött. Barens ägare Giuseppe Cipriani bestämde sig för att hjälpa henne och uppfann denna numera legendariska rätt. Inspirerad av en berömd venetiansk konstnär, Carpaccio, som alltid använde rosa och vita färger i sina verk, stänkte Giuseppe en dressing över sin råa rosa biff och döpte den efter konstnären. Originalreceptet är så enkelt, så anspråkslöst, att det nästan låter tråkigt. Men eftersom det fungerar så bra har versioner av denna rätt förekommit på bra restauranger över hela världen. Ganska fenomenalt! En del människor grinar illa och känner sig besvärade vid tanken på att äta tunna skivor rått kött, men om köttet är bra och färskt är det faktiskt mycket lättare att äta och smälta än när det är tillagat. Jag tycker att det är en njutning att äta och att det smakar fantastiskt, så ge det en chans. Om du vill spetsa dressingen med en rågad tesked dijonsenap för att få den lite mer lik klassikern så gör det. För
egen del föredrar jag citronsaft och olivolja i all enkelhet och har därför gjort så i receptet./ Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
  • 300 g nötkött, fettet bortskuret (av god kvalitet)
  • 0,5 citron
  • kallpressad olivolja, extra virgin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 små zucchini, helst med blommor
  • 0,5 selleristjälk, spara de spädaste gula bladen från blast
  • några blad rosésallad, strimlade (eller endive)
  • en handfull rucolablad
  • några myntakvistar, bladen plockas och grovhackas
  • valfritt: 1/2 finhackad färsk röd chilifrukt
  • parmesanost, vid servering

Gör så här

  1. Skiva biffen i 6 jämna skivor.
  2. Ta ett stort stycke smörpapper eller plastfolie och lägg en
  3. skiva biff ovanpå.
  4. Vik pappret över så köttet täcks, lägg sedan på en skärbräda och bulta köttet med undersidan av en stekpanna eller en brödkavel tills skivan är riktigt jämn och tunn. När den blivit dubbelt så stor håller du upp den mot ljuset: om lite ljus skiner igenom är den perfekt.
  5. Gör likadant med alla skivorna och placera dem sedan snyggt på ett stort uppläggningsfat – ända ut i kanterna.
  6. Pressa citronsaften i en stor skål och tillsätt ungefär lika mycket kallpressad jungfruolja.
  7. Krydda väl med salt och peppar och blanda.
  8. Ringla hälften av denna dressing över biffen och bre försiktigt ut den med baksidan av en sked.
  9. Gör salladen genom att riva itu zucchiniblommorna, om du har dem, och strö dem i skålen med dressing.
  10. Använd en potatisskalare och hyvla zucchinin och sellerin i strimlor rätt ner i skålen.
  11. Tillsätt rosésalladen eller endiven, rucola, myntablad och chili, om du ska ha med det, och blanda alltihop snabbt med händerna.
  12. Ös upp det och lägg det mitt på biffskivorna. Riv några tunna strimlor parmesan över och avsluta med några stänk jungfruolja och eventuella fina blad av selleriblasten.
  13. Ös upp det och lägg det mitt på biffskivorna.
  14. Riv några tunna strimlor parmesan över och avsluta med några stänk jungfruolja och eventuella fina blad av selleriblasten.