Jägarfruns viltpastej

Jägarfruns viltpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jägarfruns viltpastej

12 ingredienser

En pastej är ett klokt val att göra om man vill ta vara på det vilda, laga maten i förväg och få den att räcka till många. Cumberlandsås, chutney eller små ättiksgurkor är goda tillbehör tillsammans med gott bröd.

Ingredienser

portioner
  • 1 hare, flådd
  • 200 g kokt skinka
  • 100 g späck
  • 400 g bogfläsk
  • 3 ägg
  • 1 förp pistagenötter (eller sötmandel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 200 g bacon
  • 0,5 dl cognac
  • 2-3 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär loss köttet från haren, försök få sadeln hel. Skär den i centimetertjocka strimlor, liksom skinkan och späcket.
  2. Mal resten av harköttet med bogfläsket två till tre gånger på assistent eller köttkvarn med fin skiva. Blanda färsen med ägg, grovhackad mandel, konjak, salt och peppar och hälften av timjan.
  3. Klä en hög ugnsfast form med baconskivor. Lägg ett lager färs i botten och varva sedan med strimlor av sadeln, skinkan och späcket. Översta lagret ska vara färs.
  4. Täck färsen med ett lager bacon, strö över resten av timjan och lägg lagerbladen överst. Lägg lock eller folie på formen, gör gärna några lufthål i folien.
  5. Ta fram en långpanna. Fyll långpannan till hälften med varmt vatten och ställ sedan i formen.
  6. Grädda pastejen i vattenbad omkring en timme. Ta bort folien eller locket sista kvarten, så att ytan får färg. Låt pastejen kallna.