Fikonpaj med chèvre och valnötter
Fikonpaj med chèvre och valnötter
11 ingredienser
Den här fikonpajen med chèvre borde finnas som tillbehör på varje kräftskiva.
Receptet ger 6-8 bitar.
Ingredienser
pajdeg
- 2 dl dinkelmjöl
- 0,5 dl grahamsmjöl
- 1 äggula
- 0,5 tsk salt
- 100 g smör
Fyllning
- 2 ägg
- 2 dl crème fraîche
- 150 g chèvreost
- 8 torkade fikon
- 100 g valnötter
- 2 msk honung, flytande
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Använd matberedare med kniv och mixa snabbt ihop mjöl, äggula, salt och smör några sekunder så att du får ihop degen.
- Lägg i plastpåse i kylen minst 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord till en cirkel som sedan trycks ut i pajformen (ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant).
- Nagga bottnen och förgrädda pajskalet i ca 8 minuter.
Fyllning
- Medan pajdegen ligger i kylen gör du fyllningen. Vispa ihop ägg och crème fraiche.
- Smula chèvren och strö hälften på pajskalet.
- Skiva fikonen och lägg dem över chèvren.
- Slå på äggsmeten och strö över resten av getosten och valnötterna.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt pajen svalna något och ringla över lite honung före servering.