Italiensk tomatsoppa på rostade tomater
Italiensk tomatsoppa på rostade tomater
10 ingredienser
45 min
Enkel tomatsoppa där grönsakerna får god smak och sötma genom att de först rostas i ugnen. Med bönor i soppan blir den matig. Bjud med bröd om du vill ha den mer mättande.
Ingredienser
Tomatsoppa
- 1 kg tomat, färska
- 2 röda paprikor
- 2 rödlökar
- 4 klyftor vitlök
- ca 6 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 burk cannellinibönor
- 0,5 kruka färsk basilika
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär tomaterna i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Dela rödlöken i kvartar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna.
- Lägg tomater, paprika, rödlök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja.
- Rosta i ugnen ca 30-40 minuter.
- Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull.
- Ta ut grönsakerna ur ugnen. Lyft bort vitlökarna och ta bort skalet. Lägg allt det rostade (ta även med allt vätska) i buljongkastrullen tillsammans med hälften av basilikan.
- Koka upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna i soppan och låt koka 5-8 minuter.
- Servera och toppa med basilika och gärna lite olivolja.
Glöm inte att matsortera rester från paprika, vitlök och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda soppa. /Köket-redaktionen