Italiensk tomatsoppa på rostade tomater

POPULÄRT
Italiensk tomatsoppa på rostade tomater
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Italiensk tomatsoppa på rostade tomater

10 ingredienser

45 min

Enkel tomatsoppa där grönsakerna får god smak och sötma genom att de först rostas i ugnen. Med bönor i soppan blir den matig. Bjud med bröd om du vill ha den mer mättande.

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • 1 kg tomat, färska
  • 2 röda paprikor
  • 2 rödlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • ca 6 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 burk cannellinibönor
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär tomaterna i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Dela rödlöken i kvartar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna.
  3. Lägg tomater, paprika, rödlök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja.
  4. Rosta i ugnen ca 30-40 minuter.
  5. Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull.
  6. Ta ut grönsakerna ur ugnen. Lyft bort vitlökarna och ta bort skalet. Lägg allt det rostade (ta även med allt vätska) i buljongkastrullen tillsammans med hälften av basilikan.
  7. Koka upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna i soppan och låt koka 5-8 minuter.
  9. Servera och toppa med basilika och gärna lite olivolja.

Glöm inte att matsortera rester från paprika, vitlök och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda soppa. /Köket-redaktionen