Italiensk tomatsoppa på rostade tomater

POPULÄRT
Italiensk tomatsoppa på rostade tomater
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Italiensk tomatsoppa på rostade tomater

20

10 steg att laga

10 ingredienser

45 min

Enkel tomatsoppa där grönsakerna får god smak och sötma genom att de först rostas i ugnen. Med bönor i soppan blir den matig. Bjud med bröd om du vill ha den mer mättande.

Ingredienser

portioner4 portioner

Tomatsoppa

  • 1 kg tomat, färska
  • 2 röd paprika
  • 2 rödlök
  • 4 klyfta vitlök
  • ca 6 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk cannellinibönor
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär tomaterna i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Dela rödlöken i kvartar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna.
  3. Lägg tomater, paprika, rödlök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja.
  4. Rosta i ugnen ca 30-40 minuter.
  5. Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull.
  6. Ta ut grönsakerna ur ugnen. Lyft bort vitlökarna och ta bort skalet. Lägg allt det rostade (ta även med allt vätska) i buljongkastrullen tillsammans med hälften av basilikan.
  7. Koka upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna i soppan och låt koka 5-8 minuter.
  9. Servera och toppa med basilika och gärna lite olivolja.
  10. Glöm inte att matsortera rester från paprika, vitlök och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda soppa. /Köket-redaktionen