Italiensk potatissallad med halstrad tonfisk

22 röster
45 m
4
45 m
4

Du behöver

  • 4 skivor tonfisk à ca 125 g (MSC-märkta)
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 5 potatisar (fasta)
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök
  • 8 körsbärstomater, delade
  • ca 50 g rucola
  • 3 msk kapris
  • 3 msk svarta urkärnade oliver
  • 1 msk rosmarin
  • matolja, till stekning

Dressing

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk mynta, strimlad
  • 2 msk basilika, finstrimlad
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Borsta, skölj och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (passa noga så att den inte blir överkokt). Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna. Skär den sedan i tärningar. Lägg i en stor salladsskål.
  3. Skölj och skala morötterna, och skiva dem i tunna skivor på längden (med hjälp av t.ex. en osthyvel eller mandolin). Skölj, ansa och dela fänkålen. Skär bort stocken i mitten och skär halvorna i tunna skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
  4. Häll 2 msk olivolja i en rymlig ugnsform. Lägg i morötter, fänkål, lök och strö över rosmarin, lite salt och peppar. Rosta allt i ugnen i ca 10 minuter Tills allt mjuknat en aning men forfarande är al dente. Låt svalna. Lägg morötter, fänkål, lök, tomater, rucola, kapris och oliver i skålen med potatis.
  5. Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen i en liten skål. Häll dressingen över salladen. För att få en välblandad sallad med alla ingredienser hela och snygga: skaka skålen försiktigt och häll sedan salladen mellan de två skålarna några gånger. Smaka av med salt, peppar och eventuellt med ytterligare lite olja och vinäger. Låt salladen stå och dra en stund innan den serveras.
  6. Skölj tonfiskskivorna med vatten och torka av dem med hushållspapper. Blanda citronsaft, 2 msk olivolja, salt och peppar i en liten skål. Pensla fisken med blandningen.
  7. Låt en grill eller grillpanna (alt. stek i panna) bli riktigt varm och pensla gallret med matolja. Grilla fisken i 1–2 minuter på varje sida. Tonfiskskivorna ska få en fin, tunn grillyta och vara rosa i inuti.
  8. Skär fisken i stavar och blanda försiktigt ner dem i salladen.
3 februari 2018

Fler goda recept