Italiensk pot au feu med ramslökskräm
Italiensk pot au feu med ramslökskräm
24 ingredienser
1 h
”En klassiker i Italien som kan serveras med olika köttvarianter så som högrev, tunga, korv eller kyckling. Jag börjar med att koka en gryta av rotfrukter och sedan tillsätter jag kyckling och korv.” /Fredrik Eriksson
Ingredienser
- 1 hel kyckling (svensk majskyckling)
- 1 gul lök
- 8 potatisar
- 2 morötter
- 0,5 rotselleri
- 1 purjolök
- 2 msk olivolja
- 5 klyftor vitlök
- 2 lagerblad
- 3,75 dl vitt vin
- 2 buljongtärningar (grönsak och kyckling)
- 2 dl vatten
- 250 g salsicciakorv
- 1 knippe färsk timjan
- 1 knippe persilja
- salt
- vitpeppar
Sås
- 1 kruka persilja
- 1 knippe ramslök (litet)
- 6 sardellfiléer
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk kapris (en mixad och en hel)
- 2 äggulor
- 0,5 dl olivolja
Gör så här
- Stycka kycklingen i mindre bitar, ca 10-12 stycken.
- Skala och skölj alla grönsaker.
- Dela löken i 4 klyftor.
- Dela potatisen.
- Skär moroten och sellerin grovt.
- Skär stubbar av purjolöken.
- Fräs kycklingen olivolja så att det får lite färg, salta och peppra.
- Tillsätt alla grönsaker förutom purjolöken.
- Tillsätt vitlök, lagerblad, vitt vin, buljongtärningar samt vatten och sätt på locket.
- Sjud under lock i ca 20 minuter.
- Lägg sedan i korven och purjolöken och fortsätt att sjuda i ca 10 minuter.
- Ta upp en bit kyckling och se så att den släpper från benet.
- Smaka eventuellt upp buljongen med lite mer salt och vitpeppar.
Sås
- Mixa samman alla ingredienser utom oviljan.
- Vispa sedan ner oljan sakta så du får en krämig konsistens.
- Toppa med lite hel kapris.