Iskub artikel

Iskubsformen - 7 briljanta sätt att använda den!

Iskubsformar är något som vi alla har hemma liggandes i frysen för att göra is. Men visste du att du kan använda den till så mycket mer? Här kommer 7 life-hacks på hur du kan använda formen till att spara pengar, minska matsvinn och mycket mer.

1. Frys in mat som håller på att gå ut i datum

Det händer säkert att du köper hem mat och sedan inte hinner använda upp hela förpackningen innan datumet går ut. Istället för att slänga maten så kan du fördela upp den i en iskubsform, för att kunna ta fram och använda vid senare tillfälle. Det går alldeles utmärkt att frysa saker som exempelvis:

  • Filmjölk
  • Vispgrädde
  • Kokosmjölk
  • Mjölk

De här kuberna är perfekta att ta fram och använda i exempelvis en smoothie. Super att inte behöva slänga överbliven mat!

2. Frys in det överblivna kaffet

Ibland så dricks inte hela kaffekannan upp. Då är det bara att fylla upp iskubsformen och stoppa in kaffet i frysen. Det finns inget godare än ett glas med den frusna kaffeisen och så en skvätt mjölk. Sommarens enklaste (och snyggaste) iskaffe är serverad!

3. Frukt som håller på att bli gammal

Frukt och bär kan ibland ha en tendens till att bli gammal lite väl snabbt, och istället för att slänga frukten så skivar (eller mixar) du upp den och fördelar i iskubsformar. 

Fruktkuberna är perfekta att sen användas till en god smoothie tillsammans med mjölk eller vatten. Det går självklart lika bra att göra med grönsaker!

4. Frys in örter

Vi har väl alla varit med om den där krukan med basilika som man inte hinner använda upp innan den blir brun och tråkig. Hacka upp dina överblivna färska örter och frys in i iskubsformar. Örterna behåller verkligen en fortsatt fin och riklig smak, och det är helt perfekt att kunna ta fram och använda i såser, grytor eller soppor vid senare tillfälle.

5. Vin och buljong

Det händer att en öppnad flaska vin inte alltid dricks upp i tid innan vinet har surnat. Detta är världens bästa grej att frysa in. Ta fram vinkuberna från frysen och använd i grytor, goda såser eller risotto. Likadant kan du göra om du någon gång vill koka en fond eller buljong - bästa sättet att förvara den om du inte vill använda allt på en gång är att stoppa den just i frysen.

6. Vackra isbitar

Något som är väldigt vackert och dekorativt är att frysa in exempelvis lite mynta, några bär eller ätbara blomblad tillsammans med vatten och sedan använda iskuberna att servera i drinkar. Ett riktigt kul lyft när gästerna kommer på besök!

7. Barnmat

Att frysa in små smakportioner gör att du inte behöver kasta halva barnmatsburken, eller satsen mat du lagat. Och ett enkelt och kul sätt att göra mellis av fruktpuréer med olika smaker av frukt och bär.

Det är perfekt att kunna ta fram små kuber puré, mos och grytor i olika smaker. Nyttigt, enkelt och effektivt att få småttingen att prova flera olika smaker.

Läsvärt