Hav, skog och jord

Hav, skog och jord
Foto: TV4

Hav, skog och jord

Av: Ingrid - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

1h

Stensoppa i sällskap med representanter från hav, skog och jord - ostpastej och jordärtskockspannacotta, rökt älgstek, pepparrot och philadelphiaost samt tunnbröd med löjrom.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stensoppa

  • 1 l karljohansvamp (stensopp, eller 50 gram förvälld och fryst svamp)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g rotselleri, riven
  • 2 msk smör
  • 8 dl grönsaksbuljong, 2 buljongtärningar + 8 dl vatten
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk torr sherry
  • persilja, att garnera den färdiga soppan med (eller timjan)

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl vatten

Fyllning:

  • 50 g ädelost
  • 0,5 dl Västerbottensost, riven
  • 2 äggulor
  • 2 tsk cognac
  • 0,5 tsk paprikapulver

Jordärtskockspannacotta

  • 6 jordärtskockor
  • 2 dl grädde
  • 1 msk torrt vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 skivor älgstek (rökt)
  • 1 msk färsk pepparrot
  • 1 dl färskost
  • 2 gelatinblad

Löjromsröra på tunnbröd

  • 4 bitar tunnbröd (hårt)
  • 200 g löjrom
  • 2 msk rödlök, hackad
  • 1 dl crème fraîche

Gör så här

Stensoppa

  1. Hacka svamp lök och vitlök och fräs i smör.
  2. Tillsätt buljongen samt riven rotselleri, grädde och crème fraiche.
  3. Koka sakta i ca 20 min, mixa sedan soppan i matberedare eller med stavmixer
  4. Låt soppan koka upp och sjud ett par minuter och smaka av med sherry, cayennepeppar och salt.

Ostpastejer

  1. Hacka samman mjöl och fett. Tillsätt vätska och arbeta snabbt ihop degen.
  2. Lägg degen kallt.

Fyllning

  1. Mosa ädelost och blanda med den rivna osten och tillsätt äggulorna.
  2. Tillsätt konjak och paprikapulver.
  3. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och klä smorda pastejformar (spara deg till pastejlock).
  4. Fördela fyllningen i formarna.
  5. Kavla ut resten av degen och stansa ut lock. Lägg dem på pastejerna och tryck till i kanterna.
  6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 15-20 min.
  7. Stjälp försiktigt upp pastejerna när de svalnat i cirka 5 min.

Jordärtskockspannacotta

  1. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet.
  3. Slå på grädde,vin och kryddor.
  4. Låt sjuda ett par minuter.
  5. Mixa med stavmixer.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjuknar.
  7. Krama ur vattnet, smält dem i lite av vätskan och blanda väl.
  8. Häll upp i portionsglas eller formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.
  9. Blanda riven pepparrot och philadelphiaost.
  10. Lägg ut skivorna av det rökta älgköttet, bred ostblandningen på och rulla ihop. Låt rullarna vila i kylen.
  11. Toppa pannacottan med lagom stora bitar av rullarna vid servering. Strö eventuellt på lite klippt persilja

Tunnbröd med löjromsröra

  1. Blanda löjrom, lök och crème fraiche. Bred blandningen på brödskivorna.