Marulk och potatispuré med kantareller

1h 30 min
4
Marulk och potatispuré med kantareller
Foto: TV4

Marulk och potatispuré med Västerbottensost. Serveras med smörstekta kantareller, rödvinssås och ruccolasallad.

Dryckestips
Rosévin, Bulgarello

Ingrid i Östersund lagade även

Sparris och breasola


Cheesecake med passionfrukt



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 januari 2011
1h 30 min
4

Du behöver

Fisk

  • 1 kg marulk, ca (färsk eller tinad)
  • 1-2 msk grovsalt

Rödvinssås

  • 2 st röda lökar, grovhackade
  • 12-15 st vitpepparkorn, hela
  • 2 kvistar timjan
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • 5 dl kycklingfond
  • 5 dl rödvin
  • 1 tsk brun farin
  • 2 msk smör

Kantareller

  • 3-4 dl kantareller, hackade (tinade eller färska)
  • 2 dl grädde
  • 2-3 msk smör

Potatispuré

  • 12 st potatisar, mandel eller King Edward (mjölig sort)
  • 150 g Västerbottensost
  • 5 dl mjölk, het!, ca
  • 25 g smör
  • Nymalen vitpeppar, efter smak
  • Salt, efter smak

Gör så här

  1. Fisk
    Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Lägg ut lite grovsalt i en stor form eller ugnspanna.
  3. Placera ut fisken.
  4. Häll på lite grovsalt ovanpå fisken.
  5. Använd en digital termometer och sätt ner den diagonalt i fisken.
  6. Fisken är färdig när temperaturen visar 46 grader. Man får beräkna ca 1 timme per kilo fisk.
  7. Rödvinssås
    Fräs lök, vitpepparkorn, timjan och vitlök tills det fått färg.
  8. Slå sedan på kycklingfonden.
  9. Slå på rödvinet
  10. Koka minst 20 minuter.
  11. Sila bort lökrester och peppar.
  12. Fortsätt sedan att koka såsen tills det återstår 1/3.
  13. Tillsätt brun farin och en smörklick.
  14. Potatispuré
    Purén kan förberedas och görs klar strax innan serveringen. Koka potatisen i saltat vatten.
  15. Riv osten.
  16. Häll av potatisen, ånga av.
  17. Tillsätt den heta mjölken, lite i taget, samtidigt som du vispar med elvisp.
  18. Vänd ner osten.
  19. Salta och peppra.
  20. Häll upp i ugnsfasta portionsskålar.
  21. Låt de sedan stå tills de ska gratineras.
  22. Strax innan servering
    När fisken är klar, höj temperaturen på ugnen till 225 grader.
  23. Håll fisken varm genom att linda in den i aluminiumfolie.
  24. Gratinera purén i ca 10 minuter.
  25. Kantareller
    Medan den blir klar, gör i ordning kantarellerna. Stek kantarellerna i smöret.
  26. Häll på grädden.
  27. Uppläggning
    Lägg och platta ut lite svamp på tallriken.
  28. Lägg sedan fisken ovanpå.
  29. Ringla rödvinssås runt fisken.
  30. Placera lite ruccolasallad bredvid.
  31. Ställ en potatisform med puré på varje tallrik.
Kommentera receptet

Fler goda recept