Vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Vegetarisk smörgåstårta

21 ingredienser

En härligt god vegetarisk smörgåstårta som alla gillar. Avokado och finriven morot går fint ihop med riven halloumiost.

Receptet räcker till cirka 8 bitar.

Vegetariska tårtor är ofta bäst om de inte får stå för länge. Både fyllning och garnering ska ha en viss krispighet.

Ingredienser

  • 9 skivor grahamsfranska, längdskuren (eller 6 landgångsbröd)

Fyllning 1

  • 2 avokador, i tärningar
  • 0,5 citron, saft
  • 1 äpple, i tärningar
  • 0,5 dl purjolök, strimlad
  • 10 gröna oliver, skivade
  • 0,75 dl kvarg
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 3 dl morot, fint riven
  • 5 msk crème fraîche
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1,5 dl halloumiost, riven (eller fårost)
  • 1 dl paprika, fint tärnad

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g ädelost
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 avokado
  • 10 gröna oliver med pimiento, halverade
  • morot, i tunna skivor
  • rödbetsgroddar

Gör så här

  1. Kantskär bröden och lägg tre i bredd på ett fat. Tänk på att lägga mittenlagret åt andra hållet så tårtan håller ihop. Gör fyllningarna var för sig. Smaka av.
  2. Bred Fyllning 1 över första lagret. Lägg på nästa botten och bred på Fyllning 2. Täck med sista bottnen.
  3. Vispa samman grädde och ädelost och bred drygt hälften runt tårtan. Mixa avokado i den återstående krämen och bred på tårtan.
  4. Garnera med morotsskivor och oliver. Toppa med rödbetsgroddar.