Vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Vegetarisk smörgåstårta

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

21 ingredienser

En härligt god vegetarisk smörgåstårta som alla gillar. Avokado och finriven morot går fint ihop med riven halloumiost.

Receptet räcker till cirka 8 bitar.

Vegetariska tårtor är ofta bäst om de inte får stå för länge. Både fyllning och garnering ska ha en viss krispighet.

Ingredienser

  • 9 skivor grahamsfranska, längdskuren (eller 6 landgångsbröd)

Fyllning 1

  • 2 avokador, i tärningar
  • 0,5 citron, saft
  • 1 äpple, i tärningar
  • 0,5 dl purjolök, strimlad
  • 10 gröna oliver, skivade
  • 0,75 dl kvarg
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 3 dl morot, fint riven
  • 5 msk crème fraîche
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1,5 dl halloumiost, riven (eller fårost)
  • 1 dl paprika, fint tärnad

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g ädelost
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 avokado
  • 10 gröna oliver med pimiento, halverade
  • morot, i tunna skivor
  • rödbetsgroddar

Gör så här

  1. Kantskär bröden och lägg tre i bredd på ett fat. Tänk på att lägga mittenlagret åt andra hållet så tårtan håller ihop. Gör fyllningarna var för sig. Smaka av.
  2. Bred Fyllning 1 över första lagret. Lägg på nästa botten och bred på Fyllning 2. Täck med sista bottnen.
  3. Vispa samman grädde och ädelost och bred drygt hälften runt tårtan. Mixa avokado i den återstående krämen och bred på tårtan.
  4. Garnera med morotsskivor och oliver. Toppa med rödbetsgroddar.