Laxbakelse

Laxbakelse
Foto: Kent Jarhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Laxbakelse

Av: Inger Bjugård

12 ingredienser

En elegant liten smörgåstårta går både fort och lätt att göra. Speciellt om du har en stavmixer eller liten matberedare med kniv.

Ingredienser

portioner
  • 5 skivor landgångsbröd

Fyllning

  • 2 avokador
  • 0,5 dl purjolök, finhackad
  • 0,5 dl kryddgrönt
  • 0,5 citron eller 1 lime
  • 0,5 dl matyoghurt (eller crème fraiche)
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 8 skivor kallrökt lax
  • 1 citron
  • 1 limefrukt
  • dill

Gör så här

  1. Skär bort kanterna. Dela en skiva landgångsbröd i fyra bitar och förläng de andra 4 landgångsskivorna med dem.
  2. Mixa alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av med mer citron, salt och peppar. Bred ett tunt lager av krämen på brödskivorna. Lägg på fuktat bakplåtspapper eller smörpapper med den bredda sidan ner.
  3. Fördela resten av krämen på bröden. Rulla ihop, börja med den extra brödbiten, som en rulltårta.
  4. Svep lite bakpapper om och låt vila i kylen en stund.
  5. Ställ bakelserna på högkant och täck dem med två laxskivor var.
  6. Garnera med tunna skivor av citron eller lime och dill. Servera gärna med sallat till.