Indisk laddu med kardemumma och sesamfrön

Green kitchen stories

Indisk laddu med kardemumma och sesamfrön

5 ingredienser

40 m

Det dröjde många år innan jag fick reda på att de härliga, väldoftande sötsakerna som jag hade ätit hemma hette laddu, trots att jag mycket väl visste hur goda de var. En vän och jag satt på ett tåg från Mumbai till norra Rajasthan när vi upptäckte hur fräcka och samtidigt vänliga medresenärer kan vara i Indien. Ena minuten stjäl de ens sittplats medan man tar en bensträckare och två minuter senare bjuder de på ett smakprov på frugans hemlagade godsaker. Först när jag flera år senare hittade laddu i vår hälsokostaffär kom jag ihåg smaken av smör och rostat kikärtsmjöl och fick reda på namnet. Det är lustigt hur långt bort man söker sig för att smaka på något som fanns runt hörnet hela tiden. Vi har format smeten till rutor, men det går lika bra att rulla den till bollar. /David

Ingredienser

portioner bitar
  • 100 g ghee (eller ekologiskt smör)
  • 125 g kikärtsmjöl [2,5 dl]
  • 1 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 40 g sesamfrön [0,5 dl]
  • 4 msk flytande honung, helst ouppvärmd

Gör så här

  1. Smält gheen i en kastrull på låg till medelhög värme. Tillsätt kikärtsmjöl och nystött kardemumma. Rör om hela tiden för att få bort eventuella klumpar och förhindra att smeten bränns vid. Koka sakta i 10-12 minuter, tillsätt sedan sesamfrön och honung. Smeten ska nu vara tjock och lätt gyllenbrun, med en doft av rostade kikärter.
  2. Sjud mycket sakta i ytterligare 5 minuter under ständig omröring, ta sedan av kastrullen från plattan. Om smeten är för lös kan man tillsätta ytterligare 1 msk kikärtsmjöl innan kastrullen tas från plattan.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Stjälp upp smeten på plåten. Platta till smeten en aning och låt svalna i ungefär 10 minuter. Badda bort eventuell vätska med hushållspapper. Platta till smeten tills den är ungefär 1 cm tjock. Skär den i rutor, 5x2,5 cm, och låt stelna i kylskåp.
  4. Laddubitarna håller några dagar i lufttät burk i rumstemperatur och ungefär 1 vecka i kylskåpet.