Indisk daal, Jessica Frejs recept
Indisk daal, Jessica Frejs recept
21 ingredienser
40 m
Så mustig och god att man överhuvudtaget inte reflekterar över att den är vegansk. Precis som det ska vara! /Jessica
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 25 g ingefära
- 2 morötter (små)
- 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 3 tomater
- 1 tsk malen spiskummin
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk kardemumma, stött
- 1 kanelstång
- 3 dl torkade röda linser
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 förp kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 limefrukt
Till servering
- rostade salta sötmandlar
- färsk koriander
- matyoghurt
- kokt basmatiris
Gör så här
- Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
- Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, kardemumma, kanel och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
- Skölj linserna i kallt vatten. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomater, kokosmjölk och buljongtärning. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter.
- Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar. Servera med rostade mandlar, koriander, yoghurt och basmatiris.