Indisk blomkålsgratäng med granaptäppelsallad

20 röster
45 min
4
Indisk blomkålsgratäng med granaptäppelsallad
Foto: Peter Carlsson

Jag äter mer än gärna indiskt! I den här gratängen hittar du både garam masala, gurkmeja och spiskummin - alla lika typiska för det indiska köket. / Tareq

Receptet är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, ca 800 g

Sås

  • 50 g cashewnötter
  • 2 dl matyoghurt, 10 %
  • 1,5 dl vatten
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk korianderfrön
  • 1 tsk salt

Granatäppelsallad

  • 0,5 granatäpple, kärnorna
  • 0,5 dl russin
  • 0,25 gul lök, i tunna skivor
  • 1 kruka persilja, plockade blad
  • 1 kruka koriander, plockade blad
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 tsk granatäppelsirap
  • 2 tsk olivolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  2. Bryt blomkålen i stora buketter och lägg dem i en ugnsform.
  3. Mixa nötter, yoghurt, vatten, vitlök och kryddor till en sås. Slå såsen över blomkålen och ställ in formen i ugnen. Baka i ca 30 minuter.
  4. Blanda under tiden granatäppelkärnor, russin, lök, persilja och koriander i en skål. Häll över citronsaft, granatäppelsirap och olivolja och blanda alltihop.
  5. Ta ut blomkålen och toppa gratängen med salladen. Servera direkt.
11 december 2018

Laddar fler recept...