Hot x buns

Hot x buns
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Hot x buns

3

27 ingredienser

2 dagar

”Något som jag för första gången såg och smakade på när jag jobbade i Nya Zeeland, rikligt med krydda som kan påminna om våra julkryddor och med frisk apelsinzest till så slår den på stort! Jag älskar att rosta dem och äta med smör och marmelad, men de är såklart lika goda på egen hand!” /Alexader Pelli
Här hittar du recept på Alexanders underbara apelsinmarmelad >>

Tips! Russinen kan man såklart välja att hoppa över och kryddorna kan man variera om man inte gillar någon av dem. Längre ner i receptet har jag även skrivit hur du gör för att baka dem på en dag istället för på två.

Ingredienser

portioner12 bullar

Te

  • 160 g vatten
  • 1,5 g kardemummakapsel [10 st]
  • 2,5 g stjärnanis, hel [2 st]
  • 1,5 g hel nejlika [10 st]
  • 3,5 g kanelstång [1,5 st]
  • 3 g apelsinskal, hyvlat (eko) [2-4 remsor]

Blötläggning

  • 108 g russin [1,8 dl]
  • 40 g brandy [0,4 dl]

Fördeg, dag 2

  • 72 g dinkel, fullkorn (eko) [1,2 dl]
  • 36 g vetemjöl (eko) [0,6 dl]
  • 108 g te, silat (se recept ovan) [1,1 dl]
  • 14 g jäst, blå
  • 3 g muskot, malen (eko) [1 tsk]
  • 3 g malen kanel (eko) [1 tsk]

Deg

  • 252 g vetemjöl (eko) [4,2 dl]
  • 100 g ägg (eko)
  • 54 g rörsocker (eko) [0,6 dl]
  • 7 g salt [1,1 tsk]
  • 108 g smör, normalsaltat, eko
  • 6 g färsk ingefära, riven [2 tsk]
  • 6 g apelsinskal, rivet (eko) [2 tsk]

Kryss-deg

  • 60 g vetemjöl (eko) [1 dl]
  • 20 g florsocker (eko) [0,3 dl]
  • 40 g mjölk (eko) [0,4 dl]
  • 5 g rapsolja [1 tsk]
  • 2 g apelsinskal [1 tsk]
  • mjölk (till pensling)

Gör så här

  1. Dag 1, 4 h innan degen
    Koka upp vattnet och slå över kryddorna, låt dra minst 4 h. Blötlägg även russinen i brandyn samtidigt, låt allt stå i rumstemperatur.
  2. När teet dragit färdigt väger du upp allt till fördegen och blandar samman, låt jäsa i 30–45 minuter så det börjar jäsa.
  3. Tillsätt resterande ingredienser utom smör och russin. Låt blanda i ca 7 minuter långsamt, tillsätt hälften av smöret och blanda 2–3 minuter långsamt, tillsätt sista mängden smör och blanda i 2 minuter. Sist tillsätter du russinen med brandyn och blandar tills degen är glansig och elastisk. Lägg i en skål eller burk, täck över och låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Ta ut degen ur skålen och tryck samt rulla ihop den, lägg in i kylen övertäckt och låt ligga tills imorgon eller minst 8h innan du gör dina bullar.
  5. Dag 2
    Dela upp degen i 12 st bullar, rulla och placera på en plåt med ca 2 cm mellanrum, bullarna skall jäsa ihop. Låt bullarna jäsa till strax över dubbel storlek, ca 60–120 minuter. Sätt på ugnen på 240–250 grader 30 minuter innan bakning. Under tiden bullarna jäser blandar du ihop din kryss-deg.
  6. Precis innan ugnen spritsar du ett kors över varje bulle med din kors-deg och sedan bakar du dina bullar i ca 7–10 minuter, pensla med mjölk efter bakning.
  7. För den ivrige, 1-2 dagar
    Koka upp vattnet och slå över kryddorna, låt dra minst 4 h. Blötlägg även russinen i brandyn samtidigt, låt allt stå i rumstemperatur.
  8. När teet dragit färdigt väger du upp allt till fördegen och blandar samman, låt jäsa i 30–45 minuter så det börjar jäsa.
  9. Tillsätt resterande ingredienser utom smör och russin. Låt blanda i ca 7 minuter långsamt, tillsätt hälften av smöret och blanda 2–3 minuter långsamt, tillsätt sista mängden smör och blanda i 2 minuter. Sist tillsätter du russinen med brandyn och blandar tills degen är glansig och elastisk. Lägg i en skål eller burk, täck över och låt vila 2-4 h i rumstemperatur.
  10. Dela upp degen i 12 st bullar, rulla och placera på en plåt med ca 2 cm mellanrum, bullarna skall jäsa ihop.
  11. Låt bullarna jäsa till strax över dubbel storlek, ca 60–120 minuter. Sätt på ugnen på 240–250 grader 30 minuter innan bakning. Under tiden bullarna jäser blandar du ihop din kryss-deg.
  12. Precis innan ugnen spritsar du ett kors/kryss över varje bulle med din kryss-deg och sedan bakar du dina bullar i ca 7–10 minuter, pensla med mjölk efter bakning.