Höstsallad med kryddsotad regnbågslax
Höstsallad med kryddsotad regnbågslax
15 ingredienser
30 m
Den här höstiga salladen med pumpakräm och brynt hasselnötssmör passar perfekt till sotad regnbåge.
Se Jonas Lagerström laga receptet

Ingredienser
Lax
- 30 g strösocker
- 30 g salt
- 600 g regnbåge
- 1 msk fänkålsfrö, mixade (eller fänkålspollen)
- svartpeppar
Pumpakräm
- 300 g butternutpumpa
- vatten
- 2 msk smör
- salt
Picklad pumpa
- 100 g butternutpumpa
- 0,5 dl äppelcidervinäger
Brynt hasselnötssmör
- 200 g smör
- 2 msk hasselnötter (piemonte hasselnötter)
Servering
- kålskott
- färsk tryffel (höst tryffel)
Gör så här
Lax
- Blanda socker och salt och rubba in i laxen. Låt stå i ca 15–20 minuter i rumstemperatur. Skölj sedan av laxen och låt torka. Toppa med fänkålsfrö (eller fänkålspollen) och svartpeppar.
- Bränn av laxen med en brännare, eller snabbt i en torr panna.
Pumpakräm
- Skala och dela pumpan. Fräs bitarna i en kastrull, häll på vatten och koka dem mjuka.
- Mixa och smaka upp pumpakrämen med smör och salt.
Picklad pumpa
- Skiva pumpan tunt på mandolin.
- Värm upp vinägern och slå det över pumpan. Låt kallna.
Brynt hasselnötssmör
- Bryn smöret och hacka nötterna. Lägg ner nötterna i smöret och låt svalna.
Servering
- Skär laxen i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med pumpakrämen och picklad pumpa. Ringla över hasselnötssmöret och toppa med örter och riven tryffel.