Höstsallad med kryddsotad regnbågslax

koket.se
Höstsallad med kryddsotad regnbågslax
Foto: Tv4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Höstsallad med kryddsotad regnbågslax

15 ingredienser

30 m

Den här höstiga salladen med pumpakräm och brynt hasselnötssmör passar perfekt till sotad regnbåge.

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lax

  • 30 g strösocker
  • 30 g salt
  • 600 g regnbåge
  • 1 msk fänkålsfrö, mixade (eller fänkålspollen)
  • svartpeppar

Pumpakräm

  • 300 g butternutpumpa
  • vatten
  • 2 msk smör
  • salt

Picklad pumpa

  • 100 g butternutpumpa
  • 0,5 dl äppelcidervinäger

Brynt hasselnötssmör

  • 200 g smör
  • 2 msk hasselnötter (piemonte hasselnötter)

Servering

  • kålskott
  • färsk tryffel (höst tryffel)

Gör så här

Lax

  1. Blanda socker och salt och rubba in i laxen. Låt stå i ca 15–20 minuter i rumstemperatur. Skölj sedan av laxen och låt torka. Toppa med fänkålsfrö (eller fänkålspollen) och svartpeppar.
  2. Bränn av laxen med en brännare, eller snabbt i en torr panna.

Pumpakräm

  1. Skala och dela pumpan. Fräs bitarna i en kastrull, häll på vatten och koka dem mjuka.
  2. Mixa och smaka upp pumpakrämen med smör och salt.

Picklad pumpa

  1. Skiva pumpan tunt på mandolin.
  2. Värm upp vinägern och slå det över pumpan. Låt kallna.

Brynt hasselnötssmör

  1. Bryn smöret och hacka nötterna. Lägg ner nötterna i smöret och låt svalna.

Servering

  1. Skär laxen i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med pumpakrämen och picklad pumpa. Ringla över hasselnötssmöret och toppa med örter och riven tryffel.