Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp

POPULÄRT
Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp
Foto: TV4

Höstkyckling med gräddig sås och karljohanssvamp

41

8 steg att laga

24 ingredienser

30 m

Ett familjerecept som fick juryn i Sveriges mästerkock på fall. Höstkyckling, rostad potatis, gräddig sås med svartvinbärssaft, sojastekt purjolök och karljohanssvamp. Serveras med vinbärsgelé.

Ingredienser

portioner4 portioner

Rostad potatis

  • ca 600 g delikatesspotatis
  • torkad rosmarin
  • salt
  • olja

Kyckling

  • 400 g kycklingbröst
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olja

Sås

  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 75 ml svartvinbärssaft
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl hönsbuljong
  • 8 enbär, krossade
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 morot, riven
  • salt
  • peppar

Purjolök och karljohanssvamp

  • 1 purjolök
  • 1 karljohansvamp
  • 1 msk soja

Servering

  • vinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Smörj in potatisen i olja och krydda med rosmarin och salt. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  3. Bryn kycklingen på båda sidor i smör och olja på hög värme, salta och peppra.
  4. Blanda crème fraiche, vatten, svartvinbärs saft, grädde och hönsbuljong i en gryta och låt koka upp. Blanda i enbär, timjan soja och riven morot, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg i kycklingbrösten och låt koka i såsen tills en innertemperatur av 65 grader uppnåtts.
  6. Låt vila ca 30 minuter och tranchera därefter kycklingen mot fibrerna.
  7. Fräs purjolöken och svampen i smör tills de blivit mjuka. Häll på en matsked soja och fräs ytterligare någon minut.
  8. Servera med gelé.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer