• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Hjortstek med selleri- och potatispuré samt svartvinbärsky och vinägerglaserade gulbetor

Hjortstek med selleri- och potatispuré samt svartvinbärsky och vinägerglaserade gulbetor
Foto: TV4

Hjortstek med selleri- och potatispuré samt svartvinbärsky och vinägerglaserade gulbetor

6 steg att laga

28 ingredienser

1 h 15 min

Lyxig varmrätt med helstekt hjort, krämig puré på potatis och rotselleri samt sötsyrlig sky på svarta vinbär och gulbetor glaserade i smör och vinäger.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Hjort

  • 700 g hjortstek
  • 25 g smör
  • 3 krm salt
  • 3 krm svartpeppar, malen
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 1 ark aluminiumfolie

Selleri- och potatispuré

  • 400 g mjölig potatis
  • 400 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl västerbottensost
  • 1 tsk salt

Ugnsrostade morötter

  • 6 morötter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, finrivet skal och juice
  • 4 kvist färsk timjan
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar

Vinägerglaserade gulbetor

  • 4 gulbetor
  • 1 msk smör
  • 1 msk vitvinsvinäger (alt champagnevinäger)
  • 2 krm salt

Svartvinbärssky

  • 1 dl vatten
  • 1 msk viltfond, koncentrerad
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Hjort
    Tina hjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör och timjankvistar. Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Tillaga i ugnen ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer). Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.
  3. Selleri- och potatispuré
    Skala potatis och selleri och skär i bitar. Koka ca 15 min, tills de är mjuka. Lägg i smöret och häll på mjölk och grädde. Vispa till en slät puré med en stavmixer. Blanda i osten och värm tills den smälter. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Ugnsrostade morötter
    Lägg morötterna på ett stort ark aluminiumfolie. Strö på övriga ingredienser och vik sedan ihop. Skicka sedan in i ugnen på 200 grader, ca 35min, tills morötterna är mjuka.
  5. Vinägerglaserade gulbetor
    Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skala och skär gulbetorna i skivor. Glacera i smör och vinäger innan servering. Smaka av med salt.
  6. Svartvinbärssky
    Häll vatten, fond och vinäger i stekpannan. Rör ner gelén. Koka upp och dra åt sidan. Red eventuellt av skyn med majsstärkelse utrörd i vatten.