Hjortfilé med potatisgratäng

POPULÄRT
Hjortfilé med potatisgratäng
Foto: Tv4

Hjortfilé med potatisgratäng

Av: Per - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 m

Hjortfilé med potatisgratäng med persilje- och rödlökssmör passar perfekt till en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjortfilé med marinad

  • 800 g hjortfilé, putsad
  • 2 dl rött vin
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 dl olja
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk honung
  • kryddsalt (Lawrys kryddsalt eller annan krydda som du gillar)
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, att steka i

Rödlökssmör

  • 1 rödlök, hackad
  • 1 dl rött vin
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • salt

Persiljesmör

  • 1 dl persilja, hackad
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • vitlökssalt

Potatisgratäng

  • 10-12 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl ost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Hjortfilé med marinad

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden, häll i en plastpåse tillsammans med köttet och låt ligga, gärna över natten.

Rödlökssmör

  1. Blanda rödlöken och vinet i en kastrull och låt koka in, svalna och blanda med smöret, salta och forma en rulle, lägg kallt.

Persiljesmör

  1. Blanda persiljan med smöret, smaksätt med salt och forma till en rulle. Lägg sedan kallt.

Potatisgratäng

  1. Skala och skiva potatisen samt löken och krossa vitlöken.
  2. Smörj en form och lägg i alla ingredienser och blanda runt. Sätt in formen i mitten av ugnen i cirka en timma på 175 grader. Ta ut den när den känns mjuk. Lägg folie över.

Hjortfilé

  1. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
  2. Bryn filén runt om i smör, strö på lite salt och kryddor och lägg i ugnssäker form. Sätt i en ugnstermometer. När denna visar 60-63 grader är köttet färdigt, efter cirka 45 minuter.