Hjortfilé med messmörsstekt jordärtskocka och päron

Hjortfilé med messmörsstekt jordärtskocka och päron
Foto: Charlie Drevstam
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Hjortfilé med messmörsstekt jordärtskocka och päron

8 ingredienser

1 h

Jordärtskockor och päron som karamelliseras med messmör är ljuvligt gott. Servera med ugnsstekt hjortfilé. Lyxigt god rätt med få ingredienser.

Recept ur kokboken Kött, vilt & fågel av Tommy Myllymäki, foto Charlie Drevstam

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortfilé
  • 600 g jordärtskockor, borstade/skalade och delade
  • 1 msk plockade timjanblad
  • 2 päron, i klyftor
  • 1 dl messmör
  • matolja och smör, till stekning
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda hjortfilén med salt och peppar och bryn den hastigt runtom i olja och smör i en stekpanna på medelvärme. Stek färdigt köttet i ugnen till en innertemperatur på 54 grader, låt vila 5 minuter.
  2. Gnid in jordärtskockorna med olja och timjan och baka dem mitt i ugnen på 160 grader 40 minuter tills de är mjuka.
  3. Stek sen päron och jordärtskockor i smör i en stekpanna tills päronen börjar mjukna, cirka 4 minuter. Tillsätt messmör och sänk värmen. Stek tills messmöret börjar karamellisera, det går ganska snabbt så håll uppsikt! Krydda med salt och peppar.
  4. Skiva köttet och servera med jordärtskockor och päron.