Hildas sommarsmörgåstårta
Hildas sommarsmörgåstårta
28 ingredienser
3 h
Sommarsmörgåstårta med färskpotatis, brynt smör, varmrökt lax och lagrad cheddarost.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Bröd
- 12-16 skivor kavring
Fyllning 1: Cheddarostfyllning
- 150 g färskost
- 1,5 dl crème fraîche, 34 %
- 150 g cheddarost, riven
- 0,5 tsk flytande honung
- svartpeppar
Fyllning 2: Varmrökt lax med pepparrot
- 200 g färskost
- 1 tsk pepparrotskräm, smaka gärna av
- 1 limefrukt, saft
- 0,5 kruka färsk gräslök, hackad
- 200 g varmrökt lax
- salt
Fyllning 3: Färskpotatis med brynt smör och dill
- 12-14 färskpotatisar, kokta och kalla (små)
- 2 msk färsk dill, hackad
- 75 g smör, brynt
- salt
Täcke
- 250 g färskost
- 1,5 dl crème fraîche, 34 %
Förslag på garnering
- dill
- grön sparris
- ärtskott
- gurka
- limefrukt
- gräslök
- ätbara blommor
- cheddarost, i bitar
- rädisa
- jordgubbar
Gör så här
Bröd
- Ta fram en brödform som rymmer 2 liter och klä in den med plastfolie.
- Skär bort kanterna på kavringen och lägg 3-4 skivor i botten av formen.
Fyllning 1: Cheddarostfyllning
- Blanda alla ingredienser i en skål, smaka av med svartpeppar.
- Bred fyllningen över bröden i formen.
- Lägg på ett lager till med 3–4 skivor kavring.
Fyllning 2: Varmrökt lax med pepparrot
- Mät upp alla ingredienser i en skål och smula ner laxen. Vänd om tills allt är blandat. Smaka eventuellt av med salt.
- Bred ut fyllningen som lager två och täck med 3–4 skivor kavring.
Fyllning 3: Färskpotatis med brynt smör och dill
- Skrubba potatisen och koka den. Låt den sedan svalna helt. Potatisen får gärna vara kylskåpskall.
- Hacka dillen och bryn smöret. Låt smöret svalna till rumstemperatur.
- Mosa potatisen fint. Tillsätt sedan det brynta smöret, dill och gräddfil. Rör om och smaka eventuellt av med salt.
- Lägg fyllningen som lager tre och toppa med 3–4 skivor kavring. Lägg över plastfolie och ställ i kylen i minst två timmar.
Täcke
- Ta ut smörgåstårtan och vänd upp och ner på formen så att potatisfyllningen kommer som fyllning ett nerifrån.
- Vispa färskost och crème fraiche med en elvisp i ca 1–2 minuter, täck därefter tårtan med blandningen.
- Dekorera med valfri garnityr.