Het fisk- och grönsaksgryta

Foto: Tv4
Het fisk- och grönsaksgryta
26 ingredienser
1 h
En het gryta med fisk och grönsaker blir en riktigt härlig huvudrätt med ris och sallad till.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kryddig asiatisk fisk- och grönsaksgryta
- 600 g pangasiusfilet
- 600 g laxfilé
- 1 röd paprika, skiva i strimlor
- 200 g long beans, delad med längd på ca 8-10 cm vardera
- 300 g rättika, skivad i bitar
- 125 g minimajs, delad ca 4 cm/bit
- 1 morot, skiva i bitar eller strimlor
- 230 g vattenkastanjer, skivad
- 3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
- 2 msk färsk ingefära, riven
- 1 citrongräs, bankad, delad i ca 8 snittar
- 1 kruka färsk koriander, finhackade stjälkar till grytan och spara bladen till dekoration
- 2 limeblad
- 1 umamibuljongtärning
- 1-2 röda chilifrukter, torkad
- 800 g kokosmjölk, tjock
- 6-8 dl vatten
- 0,5 broccoli, delad i mindre bitar
- 1 röd chilifrukt, fint hackad (spara till dekoration)
Ris
- 4 port ris
- 1 msk gräslök, hackad
Sidosalladen
- 1 gurka
- 1 morot
- 4-8 rädisor
- 1 kruka sallad
- 1 limefrukt
Gör så här
Kryddig asiatisk fisk- och grönsaksgryta
- Sätt ugnen på 180–200 grader.
- Använd en stor ugnsfast gryta eller form.
- Har du fryst fisk så kan du börja med att placera den i botten av grytan. Har du färsk fisk så placerar du den i grytan när det är ungefär 20 minuter kvar av tillagningstiden.
- Skär paprika, longbeans, rättika, minimajs, morot och vattenkastanj i bitar. Lägg ner dem en efter en i grytan eller formen.
- Tillsätt vitlök, ingefära, citrongräs, korianderstjälkar, limeblad och umamibuljong. Lägg även i den torkade chilin, antingen hel eller delad på hälften.
- Häll på kokosmjölk och vatten och placera formen i mitten av ugnen.
- Låt värmas upp ordentligt i ca 30 minuter.
- Under tiden det tillagas i ugnen så kan du förbereda fisken genom att skära den i bitar.
- När det är ca 20 minuter kvar av tillagningstiden så tar du ut formen, smakar av och tillsätter eventuellt mer salt innan du tillsätter fisken och broccolin.
- Rör om försiktigt och låt värmas i ugnen i ca 15 minuter till. Toppa med färsk hackad koriander och chili.
Ris
- Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen, toppa sedan med finhackad gräslök.
Sidosalladen
- Skär eller strimla gurka, morot och rädisa och placera över ett salladsblad. Toppa med en klyfta lime.