Het fisk- och grönsaksgryta

Het fisk- och grönsaksgryta
Foto: Tv4

Het fisk- och grönsaksgryta

Av: Melodie - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

En het gryta med fisk och grönsaker blir en riktigt härlig huvudrätt med ris och sallad till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddig asiatisk fisk- och grönsaksgryta

  • 600 g pangasiusfilet
  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika, skiva i strimlor
  • 200 g long beans, delad med längd på ca 8-10 cm vardera
  • 300 g rättika, skivad i bitar
  • 125 g minimajs, delad ca 4 cm/bit
  • 1 morot, skiva i bitar eller strimlor
  • 230 g vattenkastanjer, skivad
  • 3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 citrongräs, bankad, delad i ca 8 snittar
  • 1 kruka färsk koriander, finhackade stjälkar till grytan och spara bladen till dekoration
  • 2 limeblad
  • 1 umamibuljongtärning
  • 1-2 röda chilifrukter, torkad
  • 800 g kokosmjölk, tjock
  • 6-8 dl vatten
  • 0,5 broccoli, delad i mindre bitar
  • 1 röd chilifrukt, fint hackad (spara till dekoration)

Ris

  • 4 port ris
  • 1 msk gräslök, hackad

Sidosalladen

  • 1 gurka
  • 1 morot
  • 4-8 rädisor
  • 1 kruka sallad
  • 1 limefrukt

Gör så här

Kryddig asiatisk fisk- och grönsaksgryta

  1. Sätt ugnen på 180–200 grader.
  2. Använd en stor ugnsfast gryta eller form.
  3. Har du fryst fisk så kan du börja med att placera den i botten av grytan. Har du färsk fisk så placerar du den i grytan när det är ungefär 20 minuter kvar av tillagningstiden.
  4. Skär paprika, longbeans, rättika, minimajs, morot och vattenkastanj i bitar. Lägg ner dem en efter en i grytan eller formen.
  5. Tillsätt vitlök, ingefära, citrongräs, korianderstjälkar, limeblad och umamibuljong. Lägg även i den torkade chilin, antingen hel eller delad på hälften.
  6. Häll på kokosmjölk och vatten och placera formen i mitten av ugnen.
  7. Låt värmas upp ordentligt i ca 30 minuter.
  8. Under tiden det tillagas i ugnen så kan du förbereda fisken genom att skära den i bitar.
  9. När det är ca 20 minuter kvar av tillagningstiden så tar du ut formen, smakar av och tillsätter eventuellt mer salt innan du tillsätter fisken och broccolin.
  10. Rör om försiktigt och låt värmas i ugnen i ca 15 minuter till. Toppa med färsk hackad koriander och chili.

Ris

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen, toppa sedan med finhackad gräslök.

Sidosalladen

  1. Skär eller strimla gurka, morot och rädisa och placera över ett salladsblad. Toppa med en klyfta lime.