Rostbiff med ljummen sallad
Rostbiff med ljummen sallad
16 ingredienser
Rostbiff med ljummen sallad på vintergrönsaker och hasselnötter. En perfekt vintermiddag på säsongens grönsaker.
Ingredienser
- 700 g rostbiff
- salt
- peppar
- smör
- 1 knippe färska örter (timjan och rosmarin)
- 2 färska vitlöksklyftor
- 3 fänkål
- 2 gulbetor
- 6 jordärtskockor
- 8 brysselkål
- 1 broccoli
- 14 bitar rödkål
- 1 dl hasselnötter, skalade
- rapsolja
- salladsmix
- vitvinsvinäger, lagrad
Gör så här
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Salta och peppra rostbiffen, bryn den gyllenbrun runt om i smör med en timjan/rosmarinkvist och färsk vitlök. Lägg köttet i en ugnssäker form med kryddorna. Sätt in den mitt i ugnen och stek rostbiffen färdigt tills innertemperaturen är 55 grader. Ta ut rostbiffen och låt den vila.
- Höj ugnsvärmen till 150 grader. Ansa och koka 2 st av fänkålen. Skala och koka gulbetorna och jordärtsskockorna hela i saltat vatten ca 20 minuter (de ska vara lite motstånd kvar). Låt svalna. Koka brysselkålen och skalade morötter i saltat vatten i cirka 2 minuter, kyl av i isvatten. Koka broccolin i buketter i saltat vatten i cirka 1 minut kyl av i iskallt vatten. Skiva rödkålen fint och blanchera den i 1 min.
- Rosta hasselnötterna cirka 10 minuter, salta och hacka nötterna grovt.
- Skär fänkålen i klyftor, brysselkål i halvor, klyftor av gulbetorna, bitar av jordärtskockorna, broccolibuketter och rödkål läggs på en plåt, droppa på rapsolja och strö på salt och peppar. Hög ugnsvärmen till 175 grader.
- Värm grönsakerna i cirka 5 minuter, blanda om och lägg på hasselnötter. Lägg grönsakerna i en skål, tillsätt salladsskott, hyvlad rå broccolistock, hyvlad rå fänkål, vinäger och rapsolja. Servera med nyskivad ljummen rostbiff.