Hemmagjorda korvbröd

korvbrod
Foto: Erik Olsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Hemmagjorda korvbröd

10 ingredienser

3 h

Att göra hemmagjorda korvbröd är så galet gott och faktiskt enklare än vad man kan tro. Här ger Johan Sörberg dig de bästa tipsen för att lyckas med ditt korvbröd.

Ingredienser

portioner bröd
  • 500 g vatten (kallt)
  • 1 kg vetemjöl
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 120 g äggula [ca 6 st]
  • 50 g jäst
  • 20 g strösocker
  • 20 g salt

Äggulestrykning

  • 60 g äggula [ca 3 äggulor]
  • 30 g mjölk

Topping

  • sesamfrön (eller andra frön, polenta, rostad lök, torkad chili, fänkålsfrön, grovmalen peppar, riven ost m.m.)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare (dela gärna smöret i bitar) och kör på lägsta hastighet i cirka 10 minuter.
  2. Öka hastigheten till medel och kör i ytterligare 5 minuter. Gör ett gluten- fönsterprov (kolla så att degen är rejält elastisk) och arbeta vid behov degen på samma sätt i ytterligare ett par minuter. Håll under bearbetningen koll på degens temperatur, cirka 25 grader är bra, blir den varmare så stäng av maskinen även om glutenet inte är helt färdigutvecklat än.
  3. Lägg degen i en vid bunke eller i en plastback och låt vila täckt med en bakduk i rumstemperatur i 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i bitar om 80 gram. Rundriv sedan bitarna för att få jämn spänning i degbollarna. Låt bollarna vila i 10 minuter.
  5. Rulla ut bollarna till avlånga deglängder, 8–9 cm långa. Klä en ugnsform, eller flera, med bakplåtspapper och lägg ned deglängderna. De ska ligga emot varandras kortsidor, men mellanrummen längs långsidorna ska nästan motsvara bredden på en deglängd.
  6. Vispa ihop äggula och mjölk och pensla längderna. Strö eventuellt en topping ovanpå. På korvbröd passar det riktigt bra med topping.
  7. Låt nu bullarna jäsa med fukt i ugnen genom att placera dem i en avstängd ugn och sedan hälla 500 g vatten (35-40 grader varmt) i en ugnsfast form i botten i 1–2 timmar, eller till knappt dubbel storlek.
  8. Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 210 grader, varmluft.
  9. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk till 190 grader. Grädda i 20–30 minuter, eller tills bröden har fått fin färg. (Formen på bilden har måtten 18 × 24 cm och rymmer åtta bröd. Gräddningstid: 25–30 minuter.)
  10. Bryt isär korvbröden när de har svalnat. Låt svalna i formen.