Hemlagad ravioli med ricotta, spenat och karljohan
Hemlagad ravioli med ricotta, spenat och karljohan
20 ingredienser
1 h 30 m
Hemgjord ravioli med en härlig fyllning av lök, spenat, svamp och ricotta. Toppa pastan med bryn smör och riven parmesan precis innan servering.
Ingredienser
Pastadeg
- 200 g vetemjöl special
- 1 äggula
- 1 ägg
- 0,5 krm med salt
- 1 msk olivolja
Fyllning
- 3 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 100 g karljohansvamp
- smör
- olivolja
- 65 g färsk spenat
- 1 dl ricotta
- 1 äggula
- 50 g parmesanost, riven
- salt
- peppar
- 1 ägg, uppvispat
Servering
- en rejäl klick smör, för bryning
- parmesanost, riven
- timjan
Gör så här
Pastadeg
- Lägg upp mjölet i en hög på bänken. Forma en grop mitt i mjölhögen och häll i ägget och äggulan i gropen. Strö över saltet och skvätt över lite av olivoljan. Arbeta in äggen med händerna tills det blir en fast och slät deg i ca 10 minuter. Skvätt över resten av olivoljan under tiden ni arbetar med degen. Slå sedan in degen i plastfilm och ställ i kylen i 1 timme.
Ravioli
- Hacka schalottenlök, vitlök och karljohansvamp fint. Fräs alltsammans i lite smör och olivolja utan att det tar färg.
- Fräs upp spenaten i lite smör och olja vid sidan av i en liten panna eller kastrull tills den blir mjuk och häll den sedan över svampen och löken. Ställ undan för att svalna en stund.
- Hacka spenatblandningen något och lägg tillbaka i en skål. Blanda ner ricottaosten, äggulan och riven parmesanost. Rör om och smaka av med salt och peppar.
- Kavla ut pastadegen på ett mjölat bord till en så tunn deg som möjligt, eller använd en pastamaskin. Tryck ut två runda ringar ungefär 5 cm stora. Pensla kanterna med det uppvispade ägget, lägg en liten klick fyllning i mitten på den ena pastaringen och tryck försiktigt dit den andra. Nagga kanterna med en gaffel.
- Upprepa tills pasta och fyllning är slut. Mjöla ett smörpapper och lägg knytena åt sidan medan vattnet kokar upp.
- Häll i salt i vattnet och koka raviolin i ca 3 minuter.
- Bryn en rejäl klick smör i en panna. Ta upp ravioilin med hjälp av en hålslev och låt rinna av något.
- Lägg upp pastan på ett fat, häll över det brynta smöret och riv över parmesan. Garnera med en kvist timjan och servering på en gång!