Helstekt kyckling med rostade rotfrukter

POPULÄRT
Helstekt kyckling med rostade rotfrukter
Foto: TV4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Helstekt kyckling med rostade rotfrukter

50 ingredienser

1 h

Helstekt kyckling med rostade rotfrukter, ramslök och skummig kycklingsås blir en perfekt rätt att laga och servera till helgen.

Ingredienser

portioner

Helstekt kyckling

  • 1 kyckling
  • 200 g smör, tempererat
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk korianderfrö
  • 2 msk salt (ramslökssalt)
  • 1 msk rörsocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • 1 fänkål
  • 4 morötter
  • 4 morötter, små gula
  • 600 g potatis
  • ramslök
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Aromatisk sallad

  • 0,5 dl salt
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 2 purjolökar
  • 4 msk olivolja (novello)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • 15 g vattenkrasse
  • 15 g krasse (buskkrasse)
  • 15 g oxalis
  • 15 g basilika
  • 15 g färsk körvel
  • 15 g färsk koriander
  • 15 g mynta

Bröd till servering

  • 350 g fetaost
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 silverlök
  • 4 skivor bröd
  • 2 msk peppar (espilette)
  • olivolja

Skummig kycklingsås

  • 30 g schalottenlök
  • 50 g champinjoner
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingfond
  • 5 g timjankvist
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

Helstekt kyckling

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Gnid in kyckling med smör och samtliga kryddor som du blandat ihop till en rubb.
  3. Skär ner grönsakerna i mindre bitar och lägg på plåt.
  4. Lägg kycklingen på galler och ställ in i ugn ovanför grönsakerna ca 1 timme.
  5. När grönsakerna är klara så vänd runt dem med stekjuicen från kycklingen och smaksätt med salt och peppar.
  6. Skär ner kycklingen i mindre bitar och vänd ihop med grönsakerna.
  7. Fräs ramslök snabbt i en panna så att den blir lätt tillagad, tillsätt salt.
  8. Toppa med ramslöken och örter samt ringla över olivolja.

Aromatisk sallad

  1. Koka upp salt med vinäger och vatten, låt svalna.
  2. Skär purjolöken i stubbar, slå på lagen och förvara i glasburk.
  3. Gör en vinägrette genom att vispa ihop olivolja med vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär purjolöken i mindre bitar och blanda med örterna och vinägretten.

Bröd till servering

  1. Mixa fetaost med crème fraiche, citronjuice, honung, salt och peppar i en matberedare tills det ser ut som en färskost.
  2. Skiva löken tunt och lägg i isvatten i 30 minuter, sila av.
  3. Rosta brödet i stekpanna, bre på fetaoströran och toppa med löken.
  4. Krydda med espilette pepparn och ringla över olivolja.

Skummig kycklingsås

  1. Skiva lök och svamp tunt. Fräs i en gryta och låt få färg.
  2. Tillsätt vinäger och vin. Låt koka tills nästan all vätska reducerat bort.
  3. Slå sedan på kycklingfond och koka upp, tillsätt timjan.
  4. Avsluta med grädde, koka upp och sila.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skumma vid servering.

Servering

  1. Servera kycklingen med grönsakerna, salladen, såsen och brödskivorna.