Helstekt kyckling med potatiskroketter och dragonmajonnäs

POPULÄRT
koket.se
Helstekt kyckling med potatiskroketter och dragonmajonnäs
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Helstekt kyckling med potatiskroketter och dragonmajonnäs

31 ingredienser

1 h 15 min

En underbart god rätt som passar extra bra som bjudmiddag. Hel kyckling gnids in med hemgjort grillkrydda och steks smidigt i ugn. Till den ugnsrostade kycklingen bjudes det på fraisga potatiskroketter, en dragonmajonnäs och krispig sallad. Tips! Vill man förenkla tipsar Stefan om att det också går fint att bjuda moset som det är i stälelt för att göra kroketter av det och köpa färdig grillkrydda istället för att göra sin egen blandning.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk lökpulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver

Kroketter

  • 800 g fast potatis, skrubbad
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 citron, rivet skal
  • 40 g smör
  • 0,5 kruka persilja, grovhackad
  • 40 g lagrad ost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl majsstärkelse
  • 4 dl pankoströbröd
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Dragonmajonnäs

  • 3 dl rapsolja
  • 1 knippe dragon
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 citron, finrivet skal och ev pressad juice efter smak
  • salt
  • 1 frissésallad, grovt plockad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda soja, olja och kryddor till kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform och gnid in den med blandningen. Tillaga i ugnen ca 1 timme. Vill du skynda på tillagningstiden kan du dela kycklingen, gnida in den med marinaden och tillaga i ca 30 minuter.
  3. Koka potatisen. Häll av och krossa den med visp eller gaffel.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken, Skala och riv vitlöken fint. Fräs lök, vitlök och finrivet citronskal i smör ca 3 minuter.
  5. Blanda ner i potatiskrosset. Avsluta med persilja och smaka av med salt och svartpeppar, låt svalna något.
  6. Rulla bollar, ca 3 cm i diameter. av moset. Panera först i majsstärkelse, sedan i uppvispat ägg och sist pankoströbröd.
  7. Fritera bollarna gyllenbruna i friteringsolja, ca 175 grader. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Mixa äggula, senap, dragon (ta med stjälkarna), citronskal och vinäger i några sekunder. Tillsätt sedan oljan droppvis under fortsatt mixning, när konsistensen är fluffig och krämig är majonnäsen färdig. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.
  9. Blanda frisésalladen med lite av majonnäsen och servera resterande majonnäs i en skål vid sidan om.
  10. Bjud kycklingen med nyfriterade kroketter, sallad och dragonmajonnäs.